al

Ljepota i zdravlje

INZ - Nadzor nad gripom u ZDK

06.11.2018 15:01:37 / Izvor: Akta.ba

Na teritoriji ZDK tokom 44. sedmice evidentirano je ukupno 769 oboljelih od akutnih respiratornih infekcije (ARI), te 94 influenci sličnih oboljenja (ILI).

"Najveći broj oboljelih evidentiran je u Tešnju (329 ARI i 23 ILI), te Visokom (255 ARI i 2 ILI)., te Zavidovićima (52 ARI i 47 ILI). Iz općina Doboj Jug, Usora i Žepče nisu dostavljeni izvještaji za ovu sedmicu", saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).  

Tokom perioda koji je sa povećanim brojem oboljelih od gripe i sličnih respiratornih oboljenja, kako je već najavljeno, INZ objavljuje sedmične preglede broja oboljelih na svojoj web stranici i u PR saopćenju medijima. Cilj je da transparentnim i javnosti dostupnim podacima doprinese istinitom i utemeljenom informisanju o zdravstvenom stanju stanovništva u općinama i gradovima Zeničko-dobojskog kantona.

Uobičajeno je da se posebna pažnja ovoj problematici posveti od 40. sedmice u godini. U Kantonalnoj bolnici Zenica niti tokom 44. sedmice ove godine nije bilo hospitaliziranih slučajeva teške akutne respiratorne infekcije.

Više informacija o globalnom trendu gripe i sličnih oboljenja u ovoj sezoni možete potražiti u dvosedmičnim izvještajima na internet stranici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO’s biweekly global updates).

PODIJELI:

TAGOVI: inz inz zenica zdk gripa nadzor WHO

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Ljepota i zdravlje