Inžinjerska informatika Fakulteta za tehničke studije Travnik

15.01.2021 07:31:18
Inžinjerska informatika Fakulteta za tehničke studije Travnik

Informatički smjer Fakulteta za tehničke studije ima za zadaću osposobljavati kadrove informatičke struke

Informatički smjer Fakulteta za tehničke studije ima za zadaću osposobljavati kadrove informatičke struke a prema nastavnim planovima i programima usklađenim sa Bolonjskom deklaracijom i sukladno Zakonu o visokom obrazovanju Bosne i Hercegovine te drugim zakonskim aktima koji regulišu ovu djelatnost.

Informatički studij, kada su u pitanju dosadašnja iskustva u provođenju ekvivalentnih ili sličnih programa može se s potpunim referencama osloniti na Informatički smjer Edukacijskog fakulteta Univerziteta u Travniku, kao i inženjerske obrazovne ustanove u BiH. Zbog toga je usmjeren na primjenu iskustava fakulteta iz vlastitog univerziteta, fakulteta u BiH, kao i zemalja u okruženju.

S obzirom da razvoj informatičke industrije posljednjih 15 godina dovodi do izuzetno povećanog interesa za informatičku struku, te s obzirom na činjenicu da informatička struka svakim danom obuhvata sve širi segment tržišta te zapošljava sve više ljudi, mnogi privredni subjekti izražavaju trajni interes za obrazovanjem visokoškolskog stepena te stim za saradnju sa visokoškolskom ustanovom koja će se baviti obrazovanjem kadrova informatičke struke.

U tom dijelu predviđeno je da se određeni dijelovi praktične nastave odvijaju u saradnji sa različitim subjektima sukladno od mogućnosti istih te s obzirom na mogućnost kvalitetne organizacije provedbe nastave. Mogući partneri su brojne druge slične institucije i veliki privredni sustavi, kako poduzetnički, tako i bankarski, proizvodni i administrativni.

Osim naprijed navedenih subjekata, Fakultet će ostvariti kontakt i određenu saradnju i sa ostalim privrednim subjektima koji iskažu interes za saradnju kao i sa drugim institucijama sa istim namjerama. Svi kolegiji studija otvoreni su za upis i studentima s drugih visoko obrazovnih ustanova. Studenti fakulteta mogu određen broj ECTS bodova steći i na drugim visokim učilištima sukladno Pravilniku studija, dogovoru sa voditeljem studija ili smjera te sa mentorom. Ovisno o programskim sadržajima, studenti mogu slušati pojedine kolegije na nekim drugim Visokim učilištima.

Student unutar sistema ima mogućnost prezentirati do tada učinjeno, te neki semestar ili čak čitavu godinu studirati na nekom drugom visokom učilištu, položiti određene kolegije, prenjeti ECTS te nastaviti studij na matičnom fakultetu. Diplomski i postdiplomski doktorski studij na fakultetu Univerziteta u Travniku logično se nastavlja na dodiplomski studij, ali mu mogu pristupiti i studenti drugih struka sa odgovarajučim predznanjima uz uvjet polaganja diferencijalnih ispita. Izbor i broj diferencijalnih ispita ovisno o programskom sadržaju i svakom pojedinom kandidatu određuje Vijeće studija.

Univerzitetski Informatički studij/smjer:

Nositelj studija i izvođač studija je Univerzitet u Travniku – Fakultet za tehničke studije

Trajanje studija je izvedeno u skladu s Bolonjskim procesima:

  • I ciklus studija – dodiplomski studij – (6 semestara) (8 semestara) – 180 ili 240 ECTS bodova
  • II ciklus studija – diplomski/magistarski studij – 4 semestra – 120 ECTS bodova
  • II ciklus studija – diplomski/magistarski studij – 2 semestra – 60 ECTS bodova
  • III ciklus studija – doktorski studij – 6 semestara – 180 ECTS bodova

Stjecanje zvanja nakon završenog studija (studij 3+2) (4+1):

  • Nakon završenog prvog ciklusa studija u trajanju od tri ili četiri godine stječe se zvanje Bachelor – inžinjer informacionih tehnologija
  • Nakon završenog drugog ciklusa u trajanju od dvije ili jedne godine stječe se akademska titula i zvanje magistar/master –diplomirani inžinjer informacionih tehnologija

Uslovi upisa na studij

Na dodiplomski studij računarstva mogu se upisati osobe koje su završile odgovarajuće četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje te zadovoljile uslove prijemnog postupka u skladu sa odredbama konkursa za upis koji Unuverzitet u Travniku objavljuje u javnim glasilima. Prijemni postupak se organizira kroz individualni informativni intervju sa kandidatima usmjeren na opće obrazovanje i sklonosti prema odabranom studijskom programu.

Dodiplomski studij računarstva osposobljava studente za samostalan rad u industriji na širokom spektru različitih poslova. Osobe koje završe dodiplomski studij steći će znanja, vještine i sposobnosti koje će im omogućiti samostalno vođenje i upravljanje kvalitetom u raznim vidovima zanimanja usluga i proizvodnje. U skladu s tim bit će osposobljeni za vođenje pogona i projekata gdje su računari neophodni za realizaciju rpocesa, kao i obavljanje poslova vezanih uz dizajn savremenih medija i komunikacija, poslova vezanih za izdavaštvo, programiranje, upravljanje, menadžment, industriju itd. Steći će znanja, sposobnosti i vještine koje će im omogućiti da naprave analize različitih problema iz različitih domena s upotrebom računarske tehnologije, da razviju sposobnost i vještinu pronalaženja i alternativnih rješenja, da ubrzaju poslovne procese, povećaju djelotvornost rada u domenu svog djelovanja.

Raspored ECTS kredita:

Zajednički predmeti – predmeti za prvu godinu studija 60

Obavezni smjerski predmeti 78

Izborni smjerski predmeti 32

Stručna praksa i završni rad 10

UKUPNO: 180

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Obrazovanje