al
Jela sa ljekovitim biljem

Turizam i gastro

Jela sa ljekovitim biljem

11.11.2019 09:49:58 / Izvor: Akta.ba

Jela sa ljekovitim biljem - Pripremila Suzana Lovrić

Ova je mala kuharica nastala na ideji da se podcrta značaj nekoliko ljekovitih namirnica koje uspijevaju u baštama bosansko-hercegovačkog podneblja.

Osim povrća i voća koje zasadi ljudska ruka, čini nam se važnijm pomenuti i nekolice samoniklih biljaka koje su također ljekovite a koje su ušle u recepte za pripremu jela još kod naših predaka.

Nadamo se kako će ovo biti samo slovo A u upoznavanju kulinarske vještine i potencijala kojeg ruralan sredina BiH ima za ponuditi u trenutku kada se vraćamo izvornim vrijednostima i zdravom stilu života.

Neki od recepta koje možete pronaći u knjizi su: kukuruzna uzljevka sa koprivom, povrtna savijača, salata od srijemoša, sirup od zove, omlet divljih šparoga, namaz od jaja i začinskog bilja, med od maslačka, pastrmka u zelenom umaku i mnogi dr.

Cijeli sadržaj kuharice možete pogledati OVDJE

Ruralni turizam je bitan faktor u razvoju ruralnih područja i pomaže u očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja.

Alterural ima za cilj prezentirati puno neotkrivenih ljepota u BiH, koje predstavljaju ogroman potencijal i bogatstvo, i u proizvodima, kao i uslugama koje se postupno mogu proširiti na turističku sezonu u sva četiri godišnja doba.

Ako neko želi da pobjegne u prirodu i uzme pauzu od radnih dana, Alterural, neprofitna organizacija posvećena razvoju, promociji i profesionalizaciji ruralnog turizma u Bosni i Hercegovini može ponuditi veliki broj smještajnih kapaciteta na selu, i domaće kvalitetne proizvode.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Turizam i gastro