al
Kako odabrati pumpu za navodnjavanje?

Predstavljamo

Kako odabrati pumpu za navodnjavanje?

20.07.2017 08:43:11 / Izvor: Akta.ba

Prije odabira i kupovine same pumpe za navodnjavanje potrebno je da napravite plan, odnosno projektujete sistem za navodnjavanje. Mnogi ljudi svake godine izgube velike količine novca tako što kupe pumpu za navodnjavanje prije nego što naprave plan “projekat”, a poslije ustanove da pumpa koju su kupili nije odgovarajućeg tipa odnosno nema karakteristike koje zahtijeva njihov sitem za navodnjavanje.

Prije projektovanja odnosno planiranja sistema i prije kupovine bilo kakve pumpe prvo ustanovite:

  • tip izvora vode : bunar (prečnik,dubina) ili otvoreni izvori
  • kapacitet (izdašnost) izvora vode (bunara) ima ograničeni kapacitet dok otvorena voda (jezero, rijeka…) ima “neograničen” kapacitet
  • ustanovite statički nivo tj. na kojoj je dubini voda u odnosu na vrh bunara.

Vrlo je važno da znate da centrifugalne pumpe generalno mogu podići vodu sa 6 metera dubine, preko te dubine se koriste dubinske (potapajuće pumpe)

  • ustanovite dinamički nivo poslije stavljanja pumpe u pogon koliko će pasti nivo vode odnosno na kojem nivou će bunar imati konstantnu količinu vode. Prilikom kopanja bunara tražite od izvođača radova da vam da garanciju na količinu vode (izdašnost) i podatke o dinamičkom i statičkom nivou.

U ponudi kompanije Hidroinženjering & Economic d.o.o. Banja Luka možete pronaći veliki izbor pumpi za navodnjavanje jednog od najvećih svijetskih proizvođača Pedrollo. Zahvaljujući svojoj poduzetničkoj politici, kvalitetu svojih proizvoda i konstantnom ulaganju u istraživanje i razvoj, Pedrollo je u stanju komercijalizovati svoje proizvode visokog kvaliteta, te iznimno pouzdane električne pumpe za izuzetno pristupačne cijene, čak i na najsiromašnijim tržištima i područjima na planeti.

Ukoliko Vam je potreban savjet pri odabiru odgovarajuće pumpe kontaktirajte osoblje Hidroinženjering & Economic d.o.o. Banja Luka na broj telefona 051/ 248 – 800 ili posjetite njihove poslovnice na Rebrovcu i u Glamočanima.  Uz konsultacije sa stručnjacima ove kompanije pronaći ćete najbolje rješenje za sebe.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo