al
Kako pravilno održavati i njegovati namještaj - II dio

Nekretnine i enterijer

Kako pravilno održavati i njegovati namještaj - II dio

10.10.2018 09:09:13 / Izvor: Akta.ba

Vaš namještaj nastao u pogonima Ećo Company izrađen je da služi generacijama. U nastavku su upute i savjeti za njegu i održavanje komada namještaja.

NAMJEŠTAJ OD PUNOG DRVETA ZAŠTIĆEN ULJEM ILI VOSKOM

Čišćenje prašine sa Vašeg namještaja pomoći će u održavanju sjaja uljenih i lakiranih površina. Preporučujemo lagano nedjeljno čišćenje, koristeći suhu meku pamučnu tkaninu. Otprilike jednom mjesečno koristiti sredstvo sa čišćenje/poliranje za drvo primjenjivo za čišćenje drvenih površina po proizvođačkim uputama.

Ne koristiti sredstva za poliranje ili sredstva za čišćenje koja sadrže silikone.

Ne stavljajte mokre ili vruće predmete na drveni namještaj. Za sprečavanje oštećenja koristite podmetače, a površine obrišite odmah nakon izlijevanja tekućina.

Prekomjernom ili dužem izlaganju suncu mogu nastati promjene na boji namještaja i prekomjerno isušivanje drveta. Koristite prozorske zavjese ili stolnjake da se spriječi svakodnevno direktno izlaganje namještaja suncu.

Ako na drvenim površinama namještaja držite objekte kao što su vaze ili elektrouređaji, redovno ih pomjerajte da biste spriječili nastajanje tamnih ili svijetlih mrlja.

Kao dio prirodnog starenja, vaš drveni namještaj obično će razviti lijepu patinu i doživjeti promjene boje u zavisnosti od vrste drveta. Trešnja obično potamni, dok orah ima tendenciju da posvijetli s vremenom.  Bor, jela i hrast imaju tendenciju da sa starenjem dobijaju zlatne nijanse.

Za namještaj zaštićen uljem ili voskom, osim čišćenja, preporučujemo Vam da ponovo uljite/voskirate garnituru sa pastom/voskom svakih šest mjeseci do godinu dana, ovisno od toga koliko nanosa namještaj prima.

Za njegu namještaja zaštićenu katalizovanim lakovima, kao i kod uljenog namještaja, često čišćenje će produžiti sjaj lakiranih površina. Da bi ste održavali sjaj koristite sredstva za poliranje predviđena za namještaj, pazeći da se uvijek obriše višak tekućine.

UPUTE ZA ODRŽAVANJE LAKIRANOG NAMJEŠTAJA

Kod lakiranog namještaja treba imati u vidu da je lak lomljiv, tako da se može zagrebati ili okrnjiti. Pri korištenju izbjegavajte teške udarce. Izbjegavajte korištenje vode, osim namještaja koji ima etiketu koja preporučuje drugačije uslove korištenja.

Za redovno čišćenje prašine koristiti meku suhu krpu. Nikada ne koristiti nauljene ili masne krpe. Da bi ste uklonili otiske prstiju  možete čistiti vlažnom krpom (ne mokrom) a zatim posušiti suhom krpom. Sredstva na bazi rastvarača za čišćenje uvijek isprobajte na neupadljivom mjestu.

Sapun može biti zadovoljavajući na nekim masnim flekama, ali testirati prvo kako bi bili sigurni da je sve u redu sa završnom obradom. Zaštitite sa tečnim voskom za održavanje sjaja .

UPUTE ZA ODRŽAVANJE LAKIRANOG NAMJEŠTAJA NA BAZI

Zajedničko za poliuretane tipa K1 i K2 je da su  likvidne plastične smole koje se trajno suše i imaju dobar sjaj. Poliuretanske završne obrade su mnogo otpornije na vlagu i prosipanje tečnosti  i umjerenu toplinu od tradicionalnih lakova, i ne trebaju veliku zaštitu.

Redovno prašinu čistite suhom mekom krpom. Po potrebi obrišite vlažnom krpom, ali ne mokrom. Ovo će ukloniti otiske prstiju i manje fleke. Veću prljavštinu i masnoće uklonite krpom namočenom u alkohol. Očistite mali prostor odjednom i to područje obrišite čistom krpom prije prelaska na sljedeću površinu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Nekretnine i enterijer