Kako se kombinuju hrana i rakija?

04.02.2020 08:20:54
Kako se kombinuju hrana i rakija?

Probajte okus koji Gazdina rakija daje hrani. Uzdravlje!

Za rakiju je oduvijek važilo pravilo da se najbolje kombinuje sa tradicionalnim jelima. Međutim, ugledni enolog Nikola Biorčević dokazao je drugačije, rakija se može kombinovati i sa drugim jelima sa kojima možda nismo mogli ni zamisliti da ide.

Princip kombinovanja hrane i rakije podrazumjeva sljedeće: rakija se prvo proba, izdahnete vazduh kroz nos, bez otvaranja usta. Mjerite u sekundama koliko dugo osjećate aromu destilata na nepcima. Zatim probate hranu. Ako ukus hrane traje kraće ili duže od arome destilata, onda smo promašili kombinaciju. Naime, uklapaju se hrana i rakija koje identično vrijeme osjećate na nepcima.

Probajte Gazdinu rakiju od kleke koja pruža doživljaj mističnog ukusa, posebnog i izrazito aromatičnog mirisa. Proizvedena je posebnim načinom pripreme svježe šljive i bobice kleke. Spontana fermentacija i očuvane karakteristike bobica borovice, u narodu poznatije kao kleke, daju poseban ukus ovoj rakiji. Pored posebnog ukusa, zbog eteričnih ulja sadržanih u bobicama kleke, izuzetnog je i ljekovitog djelovanja pa je u narodu već dugo poznat i korišten lijek. Konzumira se rashlađena i u hladnim čašama kako bi se postigla punoća ukusa, a poklanja kada se njeguje povjerenje i poštovanje.

Probajte okus koji Gazdina rakija daje hrani. Uzdravlje!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Putovanja i hrana