al
Kako se kombinuju hrana i rakija?

Turizam i gastro

Kako se kombinuju hrana i rakija?

04.02.2020 08:20:54 / Izvor: Akta.ba

Za rakiju je oduvijek važilo pravilo da se najbolje kombinuje sa tradicionalnim jelima. Međutim, ugledni enolog Nikola Biorčević dokazao je drugačije, rakija se može kombinovati i sa drugim jelima sa kojima možda nismo mogli ni zamisliti da ide.

Princip kombinovanja hrane i rakije podrazumjeva sljedeće: rakija se prvo proba, izdahnete vazduh kroz nos, bez otvaranja usta. Mjerite u sekundama koliko dugo osjećate aromu destilata na nepcima. Zatim probate hranu. Ako ukus hrane traje kraće ili duže od arome destilata, onda smo promašili kombinaciju. Naime, uklapaju se hrana i rakija koje identično vrijeme osjećate na nepcima.

Probajte Gazdinu rakiju od kleke koja pruža doživljaj mističnog ukusa, posebnog i izrazito aromatičnog mirisa. Proizvedena je posebnim načinom pripreme svježe šljive i bobice kleke. Spontana fermentacija i očuvane karakteristike bobica borovice, u narodu poznatije kao kleke, daju poseban ukus ovoj rakiji. Pored posebnog ukusa, zbog eteričnih ulja sadržanih u bobicama kleke, izuzetnog je i ljekovitog djelovanja pa je u narodu već dugo poznat i korišten lijek. Konzumira se rashlađena i u hladnim čašama kako bi se postigla punoća ukusa, a poklanja kada se njeguje povjerenje i poštovanje.

Probajte okus koji Gazdina rakija daje hrani. Uzdravlje!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Turizam i gastro