al
Knjiga.ba: Predstavlja nove naslove koji će vas "natjerati na razmišljanje"

Obrazovanje

Knjiga.ba: Predstavlja nove naslove koji će vas "natjerati na razmišljanje"

20.09.2019 11:28:23 / Izvor: Akta.ba

Kažu da svaka nova pročitana knjiga probudi jedan novi osjećaj u svakom čovjeku. Knjiga.ba vam ovaj put predstavlja tri nova naslova koji će vas „natjerati na razmišljanje“ ...

 

Nasim Nikolas Taleb - Antikrhkost - "Stvari kojima prija nered"

Taleb je u Crnom labudu pokazao da su krajnje nemogući i nepredvidljivi događaji u osnovi gotovo svega u vezi s našim svijetom. U knjizi Antikrhkost Taleb izvrće neizvesnost naopačke, predstavljajući je kao poželjnu, čak i nužnu, i sugeriše da bi stvari trebalo postaviti u maniru antikrhkog. Antikrhko je van otpornog ili robusnog.

Zašto reakcije države i socijalna politika štite snažne, a škode slabima? Kako je potonuće Titanika spasilo živote? Knjiga govori o inovacijama nastalim kroz pokušaje i greške, o životnim odlukama, politici, urbanom planiranju, ratu, ličnim finansijama, ekonomskim sistemima i medicini. Kroz ovo djelo se provlači mudrost Debelog Tonija iz Bruklina, ali ujedno se jasno čuju glasovi i rješenja antičke mudrosti iz rimskih, grčkih, semitskih i srednjovjekovnih izvora.

 

Slaviša Tasić - "Šta je kapitalizam? I zašto nam je potreban"

U knjizi Šta je kapitalizam? Slaviša Tasić integriše historijsku dimenziju uspona moderne evropske civilizacije u širu hajekovsku paradigmu „spontanog poretka“, koja se obično usko primjenjuje na ekonomiju. Moderno društvo i njegov progres neplanirani su proizvodi slobode, dok je sloboda sama neplanirani proizvod dugotrajne političke „anarhije“. Pošto je ovako postavio okvir za argument u korist slobode, Tasić nas dalje vodi kroz cjelokupni inventar ekonomske argumentacije za slobodno tržište koji je pisan jasno, bez suvišne retorike i ekspertskih mistifikacija, i sa stalnim referencama na savremene probleme, debate i kontroverze.

 

Haruki Murakami - "Pisac kao profesija"

Uprkos ogromnoj popularnosti širom svijeta, ličnost Harukija Murakamija prekrivena je velom tajne. Zato je ovaj autobiografski esej Pisac kao profesija redak i dragocjen književni dragulj za njegove čitaoce. U dvanaest poglavlja, on iskreno, potpuno otvoreno, nerijetko i duhovito, govori o pisanju, ali i o potrazi za snovima i srećom u životu.

U ovoj knjizi ćete saznati:

  • Šta Murakami misli o književnim nagradama, pogotovo o Akutagavinoj i Nobelovoj?
  • Zašto mu je najvažnije mišljenje supruge o njegovim rukopisima?
  • Koji su njegovi savjeti za one koji počinju da pišu?
  • Kakav je bio đak i da li je volio školu?
  • Kako se nosi s negativnom kritikom?
  • Zašto je tek u Norveškoj šumi prvi put dao ime glavnom liku u romanu?
  • Da li pisac treba prije svega da bude slobodan čovjek, pa tek onda umjetnik?
  • Zašto nikada ne piše naručene tekstove, ne obećava i ne pristaje na rokove?

Za još više zanimljivih naslova posjetite našu knjižaru na adresi Knjiga.ba

 

 

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Obrazovanje