Filantropi

Kompanija Securitas uručila donaciju Roditeljskoj kući

22.04.2016 15:04:54 / Izvor: Akta.ba

Kompanija Securitas u petak  je uručila kompletnu protiv požarnu zaštitu i kamere za video nadzor Roditeljskoj kući u Sarajevu.

Fikret Kubat, projekt menadžer udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” izjavio je da su radovi na objektu Roditeljske kuće u završnoj fazi.
“Sa nama danas su prijatelji udruženja koji su od početka uz ovaj projekt, a to je firma Securitas, koja se bezuvjetno odazvala na naš izdani poziv i finansijski  nas podržala. Mi smo zaista zahvalni, jer je ovo jedan društveni korak i nadamo se da će se i druge kompanije ugledati i pomoći ovaj projekt. Također se nadamo da će Securitas ostati i dalje uz ovu dječicu koja ovo zaslužuju, jer liječiti se od raka nije uopće lako. Proces je jako težak i dugo traje. Djeca i njihovi roditelji se suočavaju poteškoćama boravka i zato smo se mi i odlučili sagraditi ovaj objekt u krugu bolnice”, istakao je Kubat.

Roditeljsku kuću sačinjava 660 kvadrata stambenog prostora. Na spratu se nalaze apartmani i u svakom trenutku tu može boraviti 10 porodica. Pored apartmana, nalaze se i dnevni boravak, trpezarija, igraonica za djecu, kancelarije udruženja, multifunkcionalna sala za okupacione radionice, vešeraj i kotlovnica. Ovakve slične kuće grade se i u zapadnoj Europi i u zemljama okruženja.

“Mi bismo željeli da je kuća uvijek prazna, ali nažalost okolnosti su takve da je iz godine u godinu procenat oboljele djece u povećanju. No, mi se nadamo da ćemo ovakvim potezima doprinijeti da procenat izlječenja djece bude viši”, istakao je Fikret Kubat.

Kubat je naglasio da se neće dozvoliti da bez usluge boravka u Roditeljskoj kući ostane bilo kod od roditelja i djece i da će uvijek pronaći rješenje jer u jednom apartmanu mogu boraviti i dvije majke. Roditelji se ne bi trebali brinuti jer će mjesta uvijek bit i usluga će biti besplatna.

“Institucije Vlasti na nivou Kantona Sarajevo i Federacije trebale bi naći dugoročno rješenje za održavanje kuće. Rješenje je lako jer postoje grantovi za nevladine organizacije koje se dodjeljuju drugim nevladinim oraganizacijama”, napomenuo je Kubat.

Daniela Gogić, direktorica marketinga, komunikacija i kontrole Securitasa istakla je zadovoljstvo što su dio ovoga projekta.
“Mnogo mi je drago što smo donirali svoja sredstva i što postoje ljudi i organizacije koje su spremne da pomognu i besplatno ulože svoje vrijeme i sredstva da bismo imali jednu plemenitu instituciju kao Roditeljsku kuću. Securitas je društveno odgovorno preduzeće. Globalno, u 53 zemlje svijeta se trudimo doprinijeti generalno boljoj sigurnosti i boljem društvu u cjelini, koliko god je to moguće”, izjavila je Gogić.

Sven Badurina, direktor tehnike firme Securitas također je istakao da je kompletan objekt sigurnosno obezbijeđen po zahtjevima projektanata da bi kuća bila u funkciji roditeljima i djeci.

Najveći donatori od početka gradnje kuće su također i vladine i nevladine organizacije iz Kuvajta, Saudijske Arabije i Katara.

Svečano otvorenje Roditeljske kuće bit će održano 26. aprila 2016. u 11 sati.

M.I.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 062 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi