Kompromitirane šifre kao ulazna tačka u sisteme organizacije

15.02.2021 09:19:39
Kompromitirane šifre kao ulazna tačka u sisteme organizacije

Upravljanje identitetom i pristupom (IAM) je kritični dio sigurnosti bilo koje organizacije, jer je povezano sa zaštitom informacionih sredstava u organizaciji.

Upravljanje identitetom i pristupom (IAM) je kritični dio sigurnosti bilo koje organizacije, jer je povezano sa zaštitom informacionih sredstava u organizaciji. Kompromitirane šifre (password) korisnika često služe kao ulazna točka u mrežu organizacije i njenu informacijsku imovinu. Organizacije koriste upravljanje identitetom kako bi zaštitile svoju informacijsku imovinu od rastućih prijetnji kibernetičke sigurnosti. Vrlo je često da korisnici imaju više privilegija pristupa nego što je potrebno.

Robusni IAM sistem može dodati važan nivo zaštite osiguravajući dosljednu primjenu pravila i politika korisničkog pristupa u cijeloj organizaciji. Kao proširenje za IAM, upravljanje privilegovanim pristupima ili engleski Privileged Access Management (PAM) važan je aspekt upravljanja računima (account ili user name) s najvišim privilegijama. Cyber kriminalci će uvijek težiti da dobiju pristup visoko privilegiranim računima kako bi omogućili pristup kritičnim sistemima.

Organizacije moraju razmotriti PAM strategiju kako bi smanjile rizik od ozbiljnijih sigurnosnih incidenata. Savjetnici za informacijsku sigurnost kompanije EMC Sarajevo mogu vam pomoći u strategiji, planiranju i implementaciji IAM-a.

Za više informacija kontaktirajte EMC d.o.o. na e-mail: prodaja@emc.ba ili na broj telefona +387 33 953 540.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Digitalni kutak