Predstavljamo

Komunalac Tuzla konstantno radi na proširenju područja odlaganja otpada

16.06.2017 09:10:50 / Izvor: Akta.ba

Osnovna djelatnost JKP Komunalac d.o.o. Tuzla je prikupljanje, transport i deponovanje komunalnog otpada na području grada Tuzla. Uslugom odvoza komunalnog otpada obuhvaćene su mjesne zajednice grada Tuzle.

Uslugom odvoza komunalnog otpada obuhvaćena su domaćinstva, privredni subjekti, ustanove i privredna lica. Utovar i transport komunalnog otpada vrši se pomoću specijalnih vozila, autosmećara sa tovarnim prostorom koji je opremljen hidrauličkim press mehanizmom za sabijanje komunalnog otpada.

Za odvoz komunalnog, industrijskog i građevinskog otpada iz većih privrednih subjekata, kao i transport kabastog otpada iz domaćinstava, koriste se specijalna vozila, podizača za utovar i transport velikih kontejnera tzv. peka (V=5m3 i 7m3).

Za odlaganje otpada koriste se tipicirane posude, kontejneri (1,1m3) raspoređeni po gradu na zato predviđena postolja. Trenutno je postavljeno preko 1500 posuda za korisnike usluga Komunalca u kolektivnom stanovanju i određenog broja korisnika u individualnom stanovanju. Pražnjenje kontejnera vrši se prema utvrđenom Planu i programu rada.

Konstantno se radi na povećanju broja postavljenih kontejnera i proširenju područja pokrivenog ovim vidom odlaganja otpada.

ODVOZ KRUPNOG (KABASTOG) OTPADA PO NASELJIMA

Odvoz krupnog otpada iz domaćinstava se vrši organizovano dva puta godišnje (proljeće i jesen). Pod krupnim i kabastim otpadom podrazumijevaju se predmeti koji po svojoj veličini, količini i sastavu ne ulaze u kategoriju kućnog komunalnog otpada. To su najčešće dotrajali predmeti iz domaćinstava, stari namještaj, dijelovi sanitarne opreme i slično. Mjesto odlaganja ove vrste otpada su postolja oko kontejnera ili kante u individualnom stanovanju u vrijeme akcije.

ODRŽAVANJE HIGIJENE TIPIZIRANIH POSUDA ZA KOMUNALNI OTPAD

Jednom godišnje prema Planu i programu vrši se pranje i čiščenje kontejnera za odlaganje komunalnog otpada po naseljima grada Tuzla. U sklopu realizacije ovog programa podrazumjeva se intenzivnije pražnjenje kontejnera uz uklanjanje rasutog otpada unutar i izvan kontejnera, pranje kontejnera vodenim šmrkom, kao i pranje i čiščenje prostora oko kontejnera. Nakon pranja vrši se adekvatna dezinfekcija posuda i prostora oko istih.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 062 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo