al
Krenite u zdravi dan - Prijedlog za doručak bez glutena

Turizam i gastro

Krenite u zdravi dan - Prijedlog za doručak bez glutena

10.11.2017 13:48:09 / Izvor: Akta.ba

Bezglutenski jelovnik prvenstveno je namijenjen oboljelima od celijakije, ali i svima onima koji se žele hraniti raznovrsnije i zdravije. Ako prihvatiš ovaj režim prehrane, moguće je da ćeš se osjećati bolje, manje ćeš se umarati i imat ćeš više energije. Prehrana bez glutena sve je popularnija u svijetu

Amarant za doručak i krenite u zdravi dan

Iako je izgledom vrlo sitan, okruglast, nalik prosu amaranth je pravi “div” kada je riječ o hranjivim tvarima. Naime, sadrži proteine odnosno aminokiseline (čak 15.3g na 100g), magnezij, željezo, kalcij, fosfor, bakar, mangan, vitamine A, B6, K i C, a ne sadrži gluten pa amarant bez dileme odgovara izreci “sitan, ali dinamitan”. Također, amarant sadrži gotovo dvaput više kalcija od mlijeka i triput više vlakana od pšenice.

Zbog svih navedenih razloga, kaša od amaranta najbolji je izbor za prvi dnevni obrok no nije samo nutritivno bogatstvo dobar razlog već i jednostavnost njegove pripreme.

Potrebni sastojci za pripremu:

120gr Amaranta
250ml mlijeka
60gr badema ili oraha
100gr jagoda, malina ili borovnica
1 banana

U jednu manju šerpicu zgnječiti bananu pa dodati mlijeko i staviti da kuha. Dodati amarant koji smo prije isprali u gustoj cjediljki. Kuhati 15tak minuta na laganoj vatri. Miješati da ne zagori. Po želji dodati malo cimeta. Podijeliti na dvije zdjelice. Dodati bademe ili orahe i voće.

OPCIJA: staviti 15-ak goji bobica u vodu i nakon 10 minuta ih izvaditi i dodati ih skuhanoj kaši.

U 2016 godini firma Delta trade d.o.o. pokrenula je proizvodnju super food proizvoda pod brendom Sanday. A u asortimanu brenda Sanday pored Quinoa / Kvinoe možete pronaći: Suhu brusnicu, Sirovi badem, Amarant, Goji bobice, Oljuštene bundevine sjemenke, Chia sjemenke, Oljuštenje konopljine sjemenke, Miks oljuštenih sjemenki bundeve i suncokreta, Sjemenke suncokreta i dr..

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Turizam i gastro