al
Krovovi i klimatske promjene

Predstavljamo

Krovovi i klimatske promjene

05.05.2017 09:01:15 / Izvor: Akta.ba

Podaci koje prikupljaju osiguravajuće kompanije u Evropi pokazuju da je učestalost ekstremnih vremenskih uslova koje dovode do štetnih događaja znatno veća u zadnjih deset godina nego ikada prije i taj trend se nastavlja.

Što mi možemo napraviti? Vrlo jednostavno:

  • promijeniti navike i ponašanja koja utiču na klimatske promjene i
  • u međuvremenu prilagoditi se tim promjenama.

Dva su osnovna uticaja klime na koje moramo obratiti pažnju pri izradi krovova: vjetar i temperatura. Brzina vjetra i njegova učestalost određuju kakvo će biti pričvršćivanje pokrova, a temperature, ljetne i zimske, određuju toplinsku izolaciju.

a)     učvršćenje pokrova krova

S obzirom na način učvršćivanja krovnih pokrova razlikujemo dva načina postave: slobodno polaganje i polaganje s učvršćivanjem. Učvršćivanje pokrova može biti:

  • obavezno, jer tako zahtijeva proizvođač ili
  • dodatno, zbog posebne potrebe za učvršćenjem zbog klimatskih uticaja kod jakih udara vjetra ili nagiba krovnih ploha.

Napomena: nemojte zaboraviti da i podkonstrukcija ispod pokrova mora biti vrlo kvalitetno pričvršćena za nosivu konstrukciju. Postoje primjeri kada je vjetar uspio podići pokrov krova zajedno s podkonstrukcijom zbog slabo pričvršćenih letava.

b)    toplinske izolacije kosih krovova

Najčešće toplinske izolacije koje se postavljaju u kose krovove su mineralne vune (kamene i staklene). Danas se sve češće koriste i toplinske izolacije od tvrde poliuretanske pjene (PUR/PIR).Da bi se odredila debljina toplinske izolacije, za svaki objekt bi trebalo izraditi proračun gubitaka toplote i u obzir uzeti sljedeće parametre: podove, zidove, prozore, krov i prodore. Računaju se ukupni gubici toplote cijeloga objekta.

Ovi proračuni s obzirom na zahtjeve moderne gradnje i sve više cijene energenata pokazuju da je danas optimalno ugraditi u kosi krov 20 do 25 cm toplinske izolacije od mineralnih vuna ili 10 do 15 cm od PUR/PIR izolacija. Pri ugradnji je važno poštovati zahtjeve proizvođača, a jedan od osnovnih zahtjeva je ne dozvoliti slobodno strujanje zraka kroz slojeve toplinskih izolacija. S obzirom na mjesto ugradnje, toplinske izolacije se postavljaju ispod, između i iznad elemenata nosive konstrukcije krova, a najčešće se koriste kombinacije ovih postava.

Zajedno s vašim izvođačem radova dogovorite kakvu izolaciju želite, a uvijek možete dobiti i detaljna uputstva, pa i proračune od svih ozbiljnih proizvođača ili distributera toplinskih izolacija.

Nemojte štedjeti na toplinskim izolacijama, budućnost donosi sve veće cijene energenata, a klima će postati još ćudljivija.

Zato posjetite Alternativu i obezbjedite sebi idealan krov na vrijeme.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo