Kurkuma pogačice sa maslinovim uljem i paradajzom

12.07.2018 08:43:53
Kurkuma pogačice sa maslinovim uljem i paradajzom

Zamijesite sastojke zajedno da biste stvorili mekano tijesto. Pomješajte maslinovo ulje, komadiće paradajza i masline pri kraju miješanja. 

Sastojci za tijesto

  • 10 kg pšeničnog brašna T 700 / 550
  • 0,5 kg KurkumaMix (3465)
  • 7,5 kg vode (.cca)
  • 300g. svježeg kvasca
  • 250 g. soli
  • 500g maslinovog ulja
  • 1,5 kg komadića paradajza ili sušenog paradajza
  • 1 kg narezanih crnih maslina

Od gore navedenih sastojaka dobije se 21,55 kg tijesta, što je dovoljno za 53 komada. Težina skaliranja: 400 g.

Bitne informacije

Vrijeme miješanja:

  • 4 – 6 minuta pri niskoj brzini miješanja
  • 6 – 8 minuta pri visokoj brzini miješanja

Mješač: spiralni

Temperatura tijesta: 24 – 26 °C

Vrijeme stajanja tijesta: 20 – 30 minuta

Masa skaliranja: 200 g. – 600 g.

Debljina tijesta: cca. 10 mm

Temperatura pečenja: 230 – 240 °C

Vrijeme pečenja: 18 – 30 minuta

Priprema

Zamijesite sastojke zajedno da biste stvorili mekano tijesto. Pomješajte maslinovo ulje, komadiće paradajza (ili sušeni paradajz) i masline pri kraju miješanja.  Nakon što tijesto odstoji, izvagati komade tijesta zatim oblikovati u loptice i kratko zarolati. Nakon kratkotrajnog stajanja tijesta, zaroloajte ga po dužini. Pospite podlogu sa raževim brašnom i postavite oblikovano tijesto na podlogu za pečenje ili podmetače. Ostavite tijesto da fermentira. Nakon završenog procesa fermentacije, pecite pogačice dok ne postanu zlatno-žute boje.

Savjet koji vam daje Master-H:

Količina vode koja se dodaje u tijesto zavisi od tipa paradajza koji se koristi (sušeni komadići ili sušeni paradajz u ulju). Podesite količinu paradajza i maslina za vašu prozvodnu liniju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Putovanja i hrana