al
LUK predstavlja toplotne pumpe kao ekonomičan sistem grijanja i hlađenja

Industrija i energetika

LUK predstavlja toplotne pumpe kao ekonomičan sistem grijanja i hlađenja

25.01.2019 12:56:24 / Izvor: Akta.ba

Kao ovlašteni distributer svjetskog proizvođača Mitsubishi Electric, kompanija LUK d.o.o. predstavlja najnoviju generaciju grijnih sistema koji su ekonomično i ekološko rješenje i predstavljaju trend u svijetu.

Ključ rada toplotnih pumpi vazduh – voda jeste apsorpcija toplotne energije iz spoljašnjeg vazduha, čak i pri temperaturama nižim od -20°C. Na taj način, zahvaljujući dobrom koeficijentu efikasnosti (COP), toplotna pumpa na iskorišten 1 kW električne energije može dati i do 3 kW toplotne energije. Sa ovako dobrim rezultatima, jasno je zašto je u budućnosti prelazak na toplotne pumpe vazduh-voda gotovo neizbježan.

Sa ciljem da ostvari još veći komfor i uštedu energije, kompanija Mitsubishi Electric predstavlja novi sistem grijanja koji je idealno rješenje za nove objekte u izgradnji, ali i kao rješenje za zamjenu već postojećih sistema (kotlovi na gas, struju, električnu energiju, pelet, naftu itd.) u cilju smanjenja troškova eksploatacije. Povećanje efikasnost sistema za grijanje, ventilaciju i hlađenje je postao jedan od vodećih trendova u izgradnji, te renoviranju kuća i poslovnih prostora.

Toplotne pumpe Zubadan Mitsubishi Electric obezbeđuju odlične rezultate, čak i na niskim temperaturama do -28°C, uz minimalan utrošak električne energije i sa 100% učinkom na temperaturi od -15°C. Zato je Zubadan idealan izbor za grijanje vašeg životnog ili radnog prostora, čak i u najhladnijim danima. Zubadan je opremljen jedinstvenom "Flash Injection" tehnologijom koja omogućava visoku efikasnost grijanja. "Zubadan nove generacije" sadrži novi, efikasniji kompresor, koji dodatno poboljšava efikasnost grijanja kod niske vanjske temperature. Učinak grijanja zadržava se sve do vanjske temperature od -15°C, osiguravajući ugodno grijanje i u otežanim radnim uvjetima.

Ako planirate projekte koji podrazumijevaju ugradnju sistema za grijanje i hlađenje na raspolaganju vam je "LUK Projektni tim" koji čine mašinski inžinjeri sa svim potrebnim znanjima i primjenjivim iskustvom. Projektni tim vam stoji na usluzi za izradu optimalnog rješenja za vaš prostor, procjenu investicije, preporuku za izvođača radova i servis. Prvi korak u projektiranju vašeg novog sistema grijanja i hlađenja jest izrada proračuna na osnovu dimenzija i karakteristika određenog objekta, kako biste saznali kolika je energetska potreba vašeg objekta. U skladu sa energetskim potrebama radi se odabir toplotne pumpe, kao izvora energije, te grijnih i rashladnih tijela.

Dobar primjer optimalnog i efikasnog rješenja je stambeno – poslovni objekat u Sarajevu zadovoljnog klijenta Nidala Ferhatovića. U pitanju je projekat iz februara 2017. godine koji je za cilj imao, uz razuman budžet, obezbijeđen i najbolji niskoenergetski sistem za grijanje i hlađenje objekta od 180 m² koji će u roku od 6 godina vratiti ulaganje. Toplotna pumpa Mitsubishi Electric Ecodan Power Inverter zagrijavajući i hladeći kuću uz minimalne režijske troškove predstavlja razuman omjer postignute energetske učinkovitosti i visine investicije. Ugrađena je unutrašnja inverter jedinica  sa inox spremnikom tople sanitarne vode od 200 l. Na dodatno smanjenje ekploatacijskih troškova također utiče pametan odabir  građevinskih I izolacionih materijala. Sam proces projektovanja sistema započinje upoznavanjem s investitorovim željama, a faza izrade projektne dokumentacije trajala je oko 15 dana. Projekat je finaliziran u roku od 30 dana.

Najveća ušteda ostvaruje se korištenjem inertnijih sistema grijanja gdje je temperatura medija (u našem slučaju voda u cijevima za podno grijanje) niža. Odabiru Mitsubishi Electric toplotne pumpe zrak-voda doprinjela je i činjenica da toplotne pumpe koje energiju uzimaju iz zraka i predaju je vodi ne zahtijevaju nikakve radove pod zemljom. Mašinska prostorija ovakvog sistema može se složiti u prostoriju veličine 1 m², a ovaj projekat je nabolji primjer kako u kompaktnom prostoru smjestiti unutrašnju jedinicu. Vanjska jedinica montirana je na manji skriveni zid  kuće tako da ne narušava vizuru kuće. Grijanje se obavlja prvenstveno preko podnog grijanja uz podršku ventilokonvektora, koji ujedno služe i za hlađenje.

Za više informacija i savjetovanje pri izradi projekta za vaše investicije posjetite Vama najbližu LUK poslovnicu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Industrija i energetika