Manifestacija posvećena zaštiti organske proizvodnje i čuvanju okoliša

22.09.2021 09:21:42
Manifestacija posvećena zaštiti organske proizvodnje i čuvanju okoliša

U sklopu manifestacije, a u susret "Let's do it" inicijativi povodom Svjetskog dana čišćenja u BiH, upriličena je akcija čišćenja i uređenja okoliša na četiri lokacije u Jablanici

Na platou Muzeja "Bitka za ranjenike na Neretvi" u Jablanici, održana je manifestacija "Okusi Jablanice". Manifestacija održana 16.09.2021. bila je posvećena promociji i očuvanju tradicionalne kuhinje i organske proizvodnje ali je ove godine poseban naglasak stavljen i na ukazivanje na važnost očuvanja okoliša i kompostiranja biološkog otpada.

Brojni okupljeni imali su priliku probati vrhunska tradicionalna jela, čuti iskustva o organskoj proizvodnji i kompostiranju te upoznati ambiciozne poduzetnice koje se trude očuvati tradicionalnu kuhinju ali i čistu i zdravu okolinu. Poseban gastro temat ove godine bio je okusi Jablanice i Bliskog istoka.

U sklopu manifestacije, a u susret "Let's do it" inicijativi povodom Svjetskog dana čišćenja u BiH, upriličena je akcija čišćenja i uređenja okoliša na četiri lokacije u Jablanici. Volonteri, aktivisti i brojni građani čistili su lokacije kod Udruženja žena Most u ulici Bitke za ranjenike, JU Srednje škole Jablanica, JU Muzeja "Bitka za ranjenike na Neretvi" i Osnovne škole „Suljo Čilić.

Manifestacija "Okusi Jablanice" organizovana je u okviru projekta "Zajednički napori za 5% manje otpada" kojeg finansira Evropska unija u okviru Programa Prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora u iznosu od 493.000 EUR. Projekat implementira Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK u saradnji sa partnerima: Općina Jablanica (BiH), Opština Šavnik (CG) i Pčelarsko udruženje Matica Pljevlja (CG).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Ekologija