Master-H recept za savršene kroasane

25.07.2019 08:52:37
Master-H recept za savršene kroasane

Rastopiti kvasac u vodi i sa svim ostalim sastojcima za tijesto kratko miješati dok ne dobijete hladno srednje čvrsto tijesto.

Sastojci za oko 120 kroasana

Sastojci za tijesto

  • 4.000 g brašna (W 700)
  • 1.600 g vode (4 do 6°C)
  • 500 g jaja
  • 320 g margarina za zamjes (SENNA Back)
  • 240 g kvasca
  • 160 g punomasnog mlijeka u prahu
  • 160 g kristal šećera
  • 80 g soli
  • jaje, za premazivanje

Za laminiranje

2.000 g margarina za kroasane (SENNA Croissantplatte ), temperature od 20°C do 23°C

Priprema

Rastopiti kvasac u vodi i sa svim ostalim sastojcima za tijesto kratko miješati dok ne dobijete hladno srednje čvrsto tijesto. Pokriveno tijesto ostaviti da odmara najmanje 30 minuta u frižideru.

Prije laminiranja tijesto izravnati (ne gnjiječiti ga ) a zatim staviti SENNA Croissantplatte i napraviti jednu trojku i jednu četvorku. Prije obrade tijesto ponovo ostaviti da odmara 30 minuta u frižideru. Završeno tijesto za kroasane urolati u traku debljine 2,5 mm i širine 40 cm. Tijesto isjeći trouglastim valjkom za sječenje i oštrim nožem na trouglove dimenzija 20cm x 11cm.

Trougao na kraćoj strani na sredini zarezati oko 2cm dubine, oblikovati kroasan i staviti na tacnu. Kada je na ¾ fermentacije premazati jajetom, ostaviti na kratko da se osuši i peći na 210°C 16 do 18 minuta.

Savjet koji vam daje Master-H

Posebno iskustvo okusa za sladokusce jesu punjeni kroasani. Sa Senna voćnim punjenjima ili sa Senna Nocciolone u svakom trenutku imate jednostavno i ukusno punjenje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Putovanja i hrana