al
Master-H vam otkriva osnovni recept za lisnato tijesto

Turizam i gastro

Master-H vam otkriva osnovni recept za lisnato tijesto

20.09.2019 08:57:04 / Izvor: Akta.ba

Sastojci za tijesto

  • 1.000 g brašna (W 700)
  • 485 g vode (4°C)
  • 15 g soli

Sastojci za kremu

  • 900 g SENNA Ziehplatte (20°C do 23°C)

Priprema

Brašno, vodu i so dobro izmiješati dok ne dobijete glatko tijesto. Tijesto prekriti i ostaviti da miriuje na hladnom oko 30 minuta. Za ovo vrijeme tijesto se može relaksirati, čime se može spriječiti pucanje tijesta tokom laminacije.

Poslije pauze umetnite margarin (SENNA Ziehplatte) u tijesto pomoću jedne trojke i jedne četvorke. Na početku će svaki prevoj povući tijesto iz laminatora za 90°, zarolati ga par milimetara, a zatim ponovo razvući. Na ovaj način izbjegavamo pucanje tijesta sa jedne strane.

Zatim, tijesto ponovo ostaviti na hladnom da odmara 30 minuta i na kraju ponovo napraviti jednu trojku i jednu četvorku.

Sada tijesto možete obrađivati po želji. Na kraju se finalni proizvod (tijesto) peče na 210°C.

Master-H savjet:

Ostaci tijesta ni u kom slučaju ne smiju završiti u smeću. njih možete upotrijebiti tako što ćete dodati sir i pripremiti štapiće od sira.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Turizam i gastro