al

Ljepota i zdravlje

Medicinska rehabilitacija je dio ponude Lječilišta Reumal u Fojnici

04.08.2018 08:36:35 / Izvor: Akta.ba

U Lječilištu Reumal se provodi medicinska rehabilitacija osoba svih životnih dobi kod kojih su smanjene funkcionalne sposobnosti nastale kao posljedica oboljenja, povreda ili urođenih mana.

Problemski usmjerena rehabilitacija ima za cilj prevenirati, reducirati i tretirati posljedice oštećenja, unaprijediti preostale sposobnosti pacijenta, osigurati njegovo funkcionisanje u svakodnevnim aktivnostima kao i društvenu participaciju na što je moguće višem nivou.

Orijentirana ka pacijentu uključuje i procjenu uticaja osobnih karakteristika i faktora okoline na njegove funkcionalne kapacitete i zdravlje.

Organiziran i koordiniran program medicinske rehabilitacije provodi se unutar multiprofesionalnog rehabilitacionog tima:

  • na bazi procjene pacijentovih sposobnosti i potreba postavlja se cilj i plan terapije / rehabilitacije 
  • provode se odgovarajuće terapijske mjere (balneoterapija, fizikalni modaliteti, medikamentozna terapija) 
  • prate se rezultati rehabilitacije

Specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije je voditelj multiprofesionalnog rehabilitacionog tima i odgovoran je za uspostavljanje potrebne multidisciplinarne suradnje.
Aktivnosti unutar rehabilitacionog tima usmjerene su i ka edukaciji pacijenta o bolesti, njenoj prevenciji, dijagnostici i terapiji / rehabilitaciji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Ljepota i zdravlje