Moć kolagena: Izgubite kilograme i vratite vašoj koži mladalački izgled

Ljepota i zdravlje

Moć kolagena: Izgubite kilograme i vratite vašoj koži mladalački izgled

01.03.2019 08:20:29 / Izvor: Akta.ba

Aminokiselinski sastav kolagena je neobičan za proteine, posebno u pogledu njegovog visokog sadržaja hidroksiprolina, zatim prolina i glicina, u kombinaciji sa ostalim aminokiselinama. Pošto su osnovne aminokiseline kolagena uvjetno esencijalne (prolin i glicin), moramo voditi brigu o našoj ishrani, ukoliko želimo da imamo dovoljno kolagena u našem organizmu. Moramo izbjegavati unos visoke koncentracije šećera, pušenje, te izglaganje suncu. Unosom proteina u naše tijelo mozemo nadomjestiti nedostatak kolagena, ali bitno nam je da izbacimo iz svakodnevnog zivota šećer i konzumiranje cigareta, kako bismo imali kožu koja je zdrava i zategnuta čak i u našim četrdesetim.   

Kako starimo, nivo kolagena u našem tijelu se smanjuje. Od 25. godine njegov nivo se godišnje smanji za 1.5%. Do 40. godine mi već koristimo više kolagena nego što naše tijelo može da proizvede, tako da do 60. godine mi potrošimo već polovinu zaliha. Dobra vijest je da ovaj proces ipak može da se uspori. Potrošene zalihe kolagena u našem tijelu mogu se nadomjestiti kroz uzimanje odgovarajućih suplemenata i uz odgovarajuće tretmane lica.

 Kada se spomene kolagen mnoge asocira na lijepu kožu. Naravno da je kolagen najzaslužniji za našu blistavu kožu bez nabora, te ako ne njegujemo kolagen u našem tijelu to će se itekako vidjeti na našoj koži. Pored toga što je zaslužan za zdravu i zategnutu kožu, kolagen ima mnogo bitnije funkcije, on je  osnovni protein koji učestvuje u formiranju vezivnog tkiva, hrskavice, ligamenata i kostiju, što ga čini najzastupljenijim proteinom kod ljudi od 25 % do 35 %, te poboljšava zdravlje jetre, štiti kardiovaskularno zdravlje, podstiče metabolizam, energiju i rast mišićne mase.

 Kolagen se nalazi na mnogim mjestima po tijelu, no više od 90% kolagena nalazi se u ljudskom tijelu tipa I. Do sada je definirano i opisano 28 vrsta kolagena.

5 najčešćih tipova kolagena:

  • tip I: koža, tetiva, organi, kosti
  • tip II: hrskavica
  • tip III: koža, mišići, stijenke krvnih žila
  • tip IV: bazalne lamine svih stanica
  • tip V: stanične površine, kosa i placenta

Zdravlje kože

Rekli smo već da naša koža ima više nabora starenjem zbog toga sto proizvodnja kolagena u našem organizmu se smanjuje poslije 25 godine za 1.5 %. Pojavljivanje bora na nasem licu I tijelu na kraju bude najmanji problem, jer smanjenjem kolagena, naša koža postaje tanja samim tim celulit i strije su puno vidljivije. Ta pojava je definitivno najgora bolna tačka svake žene, zato se preporucuje da poslije 25 godine žene rade tretmane lica i unose kolagen pored normalne prehrane, kako bi nadomjestile manjak kolagena svom tijelu.

Jačanje kose, noktiju i zuba

Kolagen je gradivna supstanca naših rožnatih dijelova tijela, kao sto su nokti, kosa i zubi. Kod kvarnih i krhkih zuba koji lako pucaju, dobro je dodavati suplemente kolagena. Neki stručnjaci čak tvrde da ispadanje kose može bit uzrok nedostatka kolagena, tako da koristenje kolagena može progustiti kosu i ojačati je, da ne puca pod utjecajem farbe i preparata za izbjeljivanje kose. Pucanje noktiju je uzrokovano isključivo nedostatkom kolagena, ukoliko želite jake nokte, bez zakontica kolagen je rjesenje.  Napomena poslije ispijenih 30 ampula/tableta/rastvora porebno je oko 15 do 30 dana da se vidi dejstvo kolagena.

Zdravlje jetre

Jedna od rijetkih supstanci koje pomažu jetri kod zaštite od toksina koje jetra prečišćava kao sto je alkohol, zahvaljujući glicinu koji smanjuje oštećena jetre. Zdravlje jetre je također bitno za našu kožu, što jetra ima bolju funkciju i nije opterećena toksinima tako je naša koža zdravija i hidratrantnija.

Zdravlje kardiovaskularnog sistema

Kolagen se nalazi u sastavu arterija, on u svom sastavu sadrzi aminokiselinu prolin koja je zasluzna za oslobađanje masti u krvotok, te na taj način smanjuje masti u arterijama. Pored toga arginin iz kolagena utiče na vazodilataciju, podstiče proizvodnju azotnog kisika,  te dolazi do širenja krvnih sudova. Rezultat ovog procesa je opuštanje glatkih mišica unutar zida krvnog suda, posebno u velikim venama, velikim arterijama i manjim arteriolama. Ovim procesom dolazi do povećanja cirkulacije. Prolin je potreban za obnovu tkiva unutar zglobova i arterija, a pomaže i u kontroli krvnog pritiska.

Kontrola tjelesne težine i energija

Kolagen je veoma bogat proteinima. Proteini su gradivna supstanca našeg tijela, moramo ih dovoljno unositi da imamo dovoljno energije za ostatak dana. Studije su pokazale da osobe koje imaju ishranu baziranu na protinima raspolažu sa više energije, nego osobe čija se ishrana bazira na ugljikohidratima. Razina šećera u krvi dostigne maksimum, kada unesemo ugljikohidrate, te kada dođe do pada razine šećera u krvi na minimum, nama pada energija i ogladnimo. Ove oscilacije nam smanjuju energiju, povećavaju apetit, izazivaju glavobolje. Kada konzumiramo proteine, izmedjuostalog kolagen, razina šećera u krvi ne varira drastično, stoga imamo više energije, apetit nam je manji, te samim tim mrsamo. Kao dodatak ishrani kolagen se moze uzeti ujutru uz dorukak, tada pokazuje najbolje rezultate na taj način, iskoristvost je najveća i to nam osigurava da ćemo za ručak pojesti porciju manju za 20%.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 062 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Ljepota i zdravlje