MOL Grupa uložila 20 milijuna dolara u zaštitu zaposlenika i klijenata

03.06.2021 13:35:55
MOL Grupa uložila 20 milijuna dolara u zaštitu zaposlenika i klijenata

20 milijuna dolara za mjere od zaraze koronavirusom, 5 milijuna dolara za podršku

Do kraja trećeg vala pandemije u srednjoj i istočnoj Europi MOL Grupa provela je opsežne preventivne mjere i uložila više od 20 milijuna dolara (gotovo 123 milijuna kuna) u zaštitu zaposlenika i klijenata od zaraze koronavirusom. MOL je do sada za zaštitu osigurao više od 8.000.000 maski, 14.000.000 rukavica, 170.000 litara dezinficijensa i gotovo 300.000 testova te ponudio cijepljenje zaposlenicima gdje je to moguće. Uz svoje obveze i prakse iz područja korporativne društvene odgovornosti, Grupa je donirala više od 5 milijuna dolara (više od 30,75 milijuna kuna) za potporu sustavima zdravstvene skrbi vezano uz pandemiju.

"MOL je odmah poduzeo mjere za zaštitu zaposlenika i kupaca, ali istovremeno je očuvao i sigurnost opskrbe za koju smo odgovorni u mnogim zemljama. Međutim, imamo i druge odgovornosti; kao velika tvrtka MOL je odgovoran i za društveno-gospodarski prosperitet i dobrobit lokalnih zajednica i društva u cjelini te ponekad preuzima uloge i zadatke koje obično obavljaju tijela javne uprave. U krizi moramo djelovati i moramo iskoristiti svoje resurse te pružiti pomoć. Vrlo sam ponosan na naše tvrtke, podružnice i kolegice i kolege koji su dali doprinos svojim vještinama, kapacitetima i infrastrukturom, pružajući resurse i potporu u krizi. MOL je u potpunosti predan, sada više nego ikada prije, pružanju potpore zdravstvu, djeci, kulturi i mnogim drugim područjima koja trebaju pomoć u teškim vremenima", izjavio je József Molnár, glavni izvršni direktor MOL Grupe.

MOL je podržavao napore u kontroliranju i prevenciji zdravstvene krize u Mađarskoj ukupnim donacijama od približno 1,5 milijuna dolara (više od 9,2 milijuna kuna) u više različitih područja. Samo u posljednjih godinu dana bolnicama u Mađarskoj uručena su 33 respiratora. Raznim institucijama donirano je gotovo 80.000 litara dezinficijensa za ruke i površine. Kao podrška iznimnim naporima zdravstvenih djelatnika, na MOL-ovim maloprodajnim mjestima besplatno je podijeljeno 118.000 kava, a ponuđena im je i MOL-ova usluga dijeljenja automobila LIMO kako bi na siguran način došli na posao. MOL je u Mađarskoj organizirao cijepljenje zajedno sa svojim partnerima za zaštitu zdravlja na radnom mjestu. Cjepiva su ponuđena ne samo onima koji rade na ključnoj infrastrukturi u Rafineriji Dunav, već i svim ostalim zaposlenicima, bez obzira gdje rade. Uvedena su redovita PCR i antigenska testiranja za sve zaposlenike, a osim prevencije, zaposlenicima su pružene i usluge praćenja nakon oporavka od bolesti Covid-19.

INA, članica MOL Grupe, osim za vrijeme pandemije, aktivno je sudjelovala i u pomaganju područjima pogođenim velikim potresima - u glavnom gradu Zagrebu i u središnjoj Hrvatskoj. INA je donirala više od 850.000 dolara (5,2 milijuna kuna) Sisačko-moslavačkoj županiji i Zagrebu. Uz financijske donacije, INA je osigurala: gorivo, plinske boce, dezinficijense, mobilne kućice, dva kontejnerska kampa za više od 250 ljudi, spremište za skladištenje humanitarne pomoći, prostorije Rafinerije Sisak za smještaj uništene glazbene škole. Osim toga, na Ininim maloprodajnim mjestima u središnjoj Hrvatskoj dijeljeni su besplatna kava i voda policiji, medicinskom osoblju, profesionalnim i dobrovoljnim vatrogascima, pripadnicima Službe civilne zaštite, Crvenog križa, Hrvatske gorske službe spašavanja i vojske. INA je također iskazala zahvalnost iznimnoj predanosti zdravstvenih radnika osiguravajući im besplatnu kavu na odabranim benzinskim postajama u sklopu kampanje „Kava za heroje“ i donirala oko 470.000 dolara (2,9 milijuna kuna) hrvatskim pružateljima zdravstvenih usluga, institucijama i nevladinim organizacijama. Tvrtka je do danas u korporativnu prevenciju bolesti uložila približno 3,6 milijuna dolara (22 milijuna kuna). U sklopu mjera nabavljeno je 3 milijuna maski za lice i 1,5 milijun pari rukavica. INA je također pomogla osigurati dezinficijens za površine i ruke INA Denizol, novi proizvod Ine MAZIVA, Stožeru civilne zaštite RH, staračkim domovima i bolnicama.

Slovnaft je slovačkim bolnicama donirao 19 mehaničkih ventilatora vrijednih više od 540.000 dolara (3,3 milijuna kuna), a zaposlenici na benzinskim stanicama bolničarima i medicinskom osoblju besplatno su podijelili 61.000 kava iz Fresh Cornera. Slovnaft je počeo proizvoditi vlastiti dezinficijens "Slovnaft hygi Fluid" i donirao 33.000 litara (u vrijednosti 240.000 dolara, odnosno gotovo 1,5 milijuna kuna) socijalnim ustanovama. Slovnaft je uložio više od 6 milijuna dolara (gotovo 37 milijuna kuna) u zaštitu zaposlenika i kupaca.  Ta su sredstva pokrila nabavu zaštitne opreme kao što su generatori ozona, filtri zraka s plazmom i pročišćivači zraka, dezinficijensa, testova, maski za lice i cjepiva protiv gripe i pneumokoka. Kompanija je pokrenula redovito PCR i antigensko testiranje zaposlenika.

U Češkoj MOL je bolnicama donirao 3 respiratora i osigurao 65.000 besplatnih kava za medicinsko osoblje, u vrijednosti ukupno 340.000 dolara (2.1 milijuna kuna).

MOL Srbija donirao je gorivo i sredstva za kupovinu medicinske opreme u iznosu većem od 22.000 dolara (135 tisuća kuna). Za zaštitu kolegica i kolega u sjedištu kompanije, na benzinskim stanicama i u skladištima goriva, MOL Srbija nabavio je 86.600 maski i 23.760 pari rukavica.

Kako bi podržao napore u borbi protiv bolesti Covid-19, MOL Rumunjska osigurao je financijsku potporu u ukupnom iznosu 1,3 milijuna dolara (gotovo 8 milijuna kuna) donacijom medicinske opreme bolnicama u Rumunjskoj.

MOL Pakistan donirao je 20.000 dolara (123 tisuće kuna) za uspostavu centra za karantenu u Islamabadu i podržao lokalne zajednice u područjima u kojima posluje doniranjem osobne zaštitne opreme vrijedne 6.500 dolara (gotovo 40 tisuća kuna). Kompanija je napravila više od 8.200 testova na koronavirus te u uredima i na vanjskim lokacijama Mola Pakistan uložila 240.000 dolara (gotovo 1,5 milijuna kuna) u mjere zaštite vezane uz pandemiju. 

Kao doprinos djelotvornom sprečavanju širenja bolesti, MOL je počeo proizvoditi dezinficijens u Mađarskoj, Hrvatskoj i Slovačkoj u vrijeme kada je diljem svijeta vladala nestašica takvih sredstava. U Mađarskoj, MOL je u samo jednom tjednu transformirao jednu od svojih jedinica za proizvodnju sredstva za pranje vjetrobranskog stakla kako bi proizveo dezinficijense za ruke i površine na bazi etanola. Samo u jednoj godini u Mađarskoj je proizvedeno 4,5 milijuna litara dezinficijensa koji je distribuiran ustanovama koje su odigrale ključnu ulogu u borbi protiv koronavirusa (bolnicama, školama, staračkim domovima, komunalnim službama itd.). Taj je dezinficijens i u prodaji u cijeloj MOL-ovoj mreži benzinskih stanica.

Kroz nekoliko internih komunikacijskih kampanja MOL Grupa je poticala sve zaposlenike da se cijepe protiv koronavirusa. Grupa je pokrenula i korporativni internetski servis za mentalno zdravlje, Mental Hygi, za osobe koje imaju poteškoća i koje traže potporu.

Unatoč vrlo zahtjevnom razdoblju od ožujka 2020., MOL Grupa uspjela je očuvati sigurnost opskrbe i energetsku sigurnost regije, a proizvodnja se odvijala te se i dalje odvija bez prekida, dok se s cijepljenjem i završetkom zatvaranja gospodarstva poslovanje vraća u normalu. Učinkovito sprečavanje širenja koronavirusa i disciplinirano upravljanje operativnim i kapitalnim troškovima, ranije strateške inicijative i integrirani, otporni poslovni model kompanije pridonijeli su uspješnim rezultatima. MOL je ostvario snažne rezultate uz EBITDA u iznosu višem od 2 milijarde dolara u 2020. Premda je dobit bila niža u usporedbi s 2019., brza i pravovremena reakcija na krizu omogućila je kompaniji da generira još jači slobodni novčani tok u odnosu na smjernice usvojene prije pandemije bolesti Covid-19. Dobri rezultati nastavili su se i ove godine pa je u prvom tromjesečju 2021. MOL ostvario EBITDA od 660 milijuna dolara (4 milijarde kuna). 

O MOL Grupi

MOL Grupa je integrirana međunarodna industrija nafte i plina sa sjedištem u Budimpešti. Prisutna je u više od 30 zemalja i zapošljava dinamičnu radnu snagu koja broji 25.000 ljudi te ima preko 100 godina iskustva u industriji. Aktivnosti istraživanja i proizvodnje MOL Grupe temelje se na više od 75 godina iskustva u području ugljikovodika. Grupa trenutačno ima proizvodne aktivnosti u 9 zemalja i istraživačke koncesije u 14 zemalja. MOL Grupa u vlasništvu ima tri rafinerije i dva petrokemijska pogona u okviru integriranog upravljanja lancem opskrbe u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj, kao i maloprodajnu mrežu koja se sastoji od gotovo 2000 benzinskih stanica u deset zemalja srednje i jugoistočne Europe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi