Mreža mladih: Aktivisti ugostili bošnjačku djecu iz Foče

07.10.2021 09:22:14

Aktivsti mreže mladih Ilidža su učestvovali u čišćenju kompleksa medrese Mehmed paše Kukavice, kao i Careve džamije

U subotu, 02.10.2021. godine u posjeti koordinatorima i aktivistima Mreže mladih Ilidža bila su bošnjačka djeca iz Foče. U ovoj godini, Mreža mladih Ilidža je realizirala nekoliko aktivnosti na području Foče. Pored posjete, mladi su uz pomoć ilidžanskih džemata obezbjedili stipendije za djecu koja idu u školu na području ove bosanskohercegovačke općine. Također, aktivsti mreže mladih Ilidža su učestvovali u čišćenju kompleksa medrese Mehmed paše Kukavice, kao i Careve džamije.

U cilju jačanja veza, djeca iz Foče predvođena glavnim imamom Miralem ef. Hodžićem, i imamom Aladža džamije Fadil ef. Arifovićem posjetili su Sarajevo. Tom prilikom aktivisti Mreže mladih Ilidža su proveli sa ovom djecom jedan dan pokazujući im znamenitosti Sarajeva.

Zajedno su obišli Gazi Husrev-begovu medresu i džamiju, Hanikah, Sarajevsku žičaru, Trebević i Pionirsku dolinu. Zajednički dan završen je na Ilidži, gdje je i započet, u Centralnoj džamiji, a nakon toga druženje je nastavljeno u Kinderlandu, gdje se omladina rastala sa djecom, a svakako su dogovorene i buduće aktivnosti vrijednih omladinaca koji će biti od koristi povratnicima u Foču.

Podsjećamo, Mreža mladih Sarajevo u svome radu u 2021. godini posebnu pažnju će dati aktivnostima u povratničkim medžlisima, u kojima učešće uzimaju mladi aktivisti, imami i džemati. Namjera je kod mladih graditi empatiju prema potrebitim, povezati sarajevske i povratničke džemate, te uticati na svijest vjernika o potrebi stalne brige i prisutnosti na ovim područjima. Svaka od osam opštinskih mreža Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo će posjetiti, isplanirati i realizirati aktivnosti u jednom povratničkom medžlisu. Nosioci aktivnosti će biti imami, džemati i aktivisti mreže mladih. Posjeta bošnjačke djece iz Foče lijep je nastavak započetih aktivnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Obrazovanje