al
Nobilis se posljednjih 20 godina brine za kvalitet Vaše vode

Ekologija

Nobilis se posljednjih 20 godina brine za kvalitet Vaše vode

07.08.2017 08:56:55 / Izvor: Akta.ba

U periodima velikih suša primjetno je da, pored nestašice vode dolazi i do povečanja koncentracije određenih supstanci u vodi. Tako iz firme Nobilis d.o.o. iz Sarajeva upozoravaju na korisnike koji u proizvodnji  koriste vlastitu, bunarsku vodu i da obrate pažnju na kvalitet ulazne vode, naročito parametara kao što su mutnoća, sadržaj željeza i mangana i tvrdoće vode.

U ljetnim periodima, uslijed nedostatka dotoka kišnice dolazi do povećanja koncentracije minerala u bunarskoj vodi  i to pravi problem firmama koje u proizvodnji koriste vodu, naročito kada znamo koliki znaju biti finansijski troškovi zastoja u proizvodnji.

Upozoravamo korisnike vlastite vode da vrše pojačane analize ovih parametara u periodima bez kiše kako ne bi došlo do zastoja proizvodnje ili promjena u kvaliteti proizvoda. Posebnu pažnju trebaju posvetiti korisnici koji svakako imaju povišene ove parametre tokom cijele godine.

"Vodovodi imaju vlastite laboratorije koje redovno prate parametre i imaju godine iskustva u podešavanju parametara sistema shodno vremenskim prilikama, međutim proizvodni pogoni vrlo često zanemare ovu kariku u održavanju sistema ili nemaju iskustva ili laboratorijsku opremu da pravilno reaguju" govori nam Alen Džinić inženjer iz Nobilisa.

Iz Nobilis d.o.o. navode da im je jasno da određene firme u BiH nisu informisane kome se mogu obratiti kada je u pitanju tretman vode, ali i da stoje na raspolaganju po tom pitanju. 

"Mi smo učestvovali u izgradnji dosta filter stanica za gradske vodovode u BiH, a isto tako za veliki broj firmi u posljednjih 20 godina, tako da nam se svi sa problemima u tretmanu vode mogu obratiti." Poručuju iz Nobilis d.o.o.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Ekologija