Novi informatički kabinet za kakanjske gimnazijalce

28.04.2021 14:03:40

Zahvaljujući donaciji Tvornice cementa Kakanj, Gimnazija "Muhsin Rizvić" Kakanj danas je i zvanično dobila u potpunosti obnovljen informatički kabinet.

Zahvaljujući donaciji Tvornice cementa Kakanj, Gimnazija "Muhsin Rizvić" Kakanj danas je i zvanično dobila u potpunosti obnovljen informatički kabinet. Ovom prilikom kakanjska cementara donirala je 18 računara sa monitorima, uz potpuno nove elektro instalacije i novi sistem za upravljanje kablovima koji je u skladu sa evropskim sigurnosnim i elektro standardima. Pored toga. TCK opremila je informatički kabinet i sa novim učeničkim klupama i stolicama, namještajem za predavače, namještaj za čuvanje i odlaganje opreme, kao i velikim pametnim televizorom putem kojeg učenici mogu pratiti predavanja i različite multimedijalne prezentacije. Ukupna vrijednost donacije kakanjske cementare procijenjena je na 27.000 KM. 

Oprema koju su kakanjski gimnazijalci i gimnazijalke imali na raspolaganju bila je veoma dotrajala, a i sam kabinet neuslovan za izvođenje nastave. Inicijativu za kompletno preuređenje pokrenuli su učenici informaciono-komunikacionog područja uz podršku svoje profesorice informatike. "Kabinet i oprema koju smo imali na raspolaganju nisu mogli dovoljno dobro odgovoriti našim potrebama. Učenici i učenice odjeljenja IV3, sa profesoricom Eminom Krivokapa, pokrenuli su akciju 'Naš novi kabinet informatike' i počeli sa prikupljanjem sredstva za njegovo renoviranje. Tada nismo ni slutili ovaj uspjeh," kazali su učenici ovog odjeljenja. Učenici su se obratili TCK sa molbom za zamjenu samo tastatura i miševa. Međutim, Uprava TCK, vidjevši u kakvom stanju je kabinet jedine kakanjske gimnazije, odlučila je da uradi kompletno renoviranje kabineta. U akciju Tvornice cementa Kakanj na kraju se uključila i firma Trgošped donacijom laminata za pod kabineta u vrijednosti od 3.000 KM.. 

"Smatramo da je veoma važno ulagati u obrazovanje i pismenost djece i mladih čime doprinosimo unapređenju razvoja društvene zajednice i stvaranju bolje budućnosti. Iskreno vjerujem da ćemo ovakvim donacijama motivirati mlade da postižu još bolje rezultate, izrastu u stručnjake i sutra budu jaki nosioci razvoja budućnosti. Naša su nastojanja da što bolje pripremimo našu djecu za buduće izazove modernog življenja i moderne tehnologije. Radi ostvarenja tog cilja, Tvornica cementa Kakanj redovno podržava sve škole na području općine Kakanj kroz opremanje informatičkih kabineta modernom opremom. Ovakvim pristupom dajemo mladima veoma važan alat, a to je tehnološka pismenost i moderni pristup učenju uz pomoć kojih mladi mogu razvijati nove ideje za poslovanje i dobrobit zajednice," rekla je Zehra Obralija, finansijski direktor TCK, kojoj je ovom prilikom uručena posebna zahvalnica za društveno odgovorno djelovanje. 

"Tvornici cementa Kakanj upućujemo duboku i iskrenu zahvalnost za svu dosadašnju pomoć koju nam pruža svake godine kroz donaciju sredstava za realizaciju naših obrazovnih projekata. Posebno se zahvaljujem na ovoj veoma vrijednoj donaciji koja nam, u vrijeme velikih ekonomskih izazova uzrokovanih pandemijom, omogućava da nastavni proces podignemo na viši nivo i našim učenicima omogućimo da steknu informatičku pismenost bez koje se ne može zamisliti nijedan segment današnjeg modernog društva. 

Tvornica cementa Kakanj je snažan oslonac lokalnoj zajednici u svim aspektima poboljšanja kvaliteta života. TCK podržava sve lokalne zdravstvene, obrazovne i kulturne institucije, mjesne zajednice, udruženja i sportske klubove. A lokalna zajednica može biti ponosna što u svome susjedstvu ima savremenog i ekološki osviještenog poslodavca i proizvođača cementa kakav je TCK, koji svojim pozitivnim imidžom promovira i općinu Kakanj, pa i cijelu državu. 

Veoma smo sretni što nam Tvornica cementa Kakanj, pored redovne novčane podrške, pruža i ovakvu priliku da se uključimo u svjetske tokove novih tehnologija," rekao je Maid Goralija, direktor gimnazije. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi