Odabir dobre zemlje je temelj zdravoj sadnici

09.03.2021 15:05:04
Odabir dobre zemlje je temelj zdravoj sadnici

U dobroj zemlji mlada će biljčica razviti jaki korijen, a to je temelj zdravoj sadnici koja će brzo narasti i donijeti zdrave plodove.

Proces klijanja, nicanja i razvoja mladih biljaka je sigurniji i manje podložan utjecajima vanjske sredine.

U dobroj zemlji mlada će biljčica razviti jaki korijen, a to je temelj zdravoj sadnici koja će brzo narasti i donijeti zdrave plodove. U proizvodnji rasadnica najčešće se koriste kontejneri koji mogu biti plastični ili od stiropora ali postoje i razne tehnike proizvodnje rasadnica kao što su:

Sjetva u posude

Sjetvu u posude koriste mali vrtlari. U plastične posude se sije veća količina sjemena. Proizvodnja rasadnica može ići u dva smjera:

  • proizvodnja čupanih rasadnica i
  • proizvodnja mladih biljčica koje se poslije pikiraju u zasebne tegle.

 Najbolje je birati uže posude koje se mogu postaviti na prozorsku dasku. Dubina posuda treba biti najmanje 8 do 10cm kako bi se osiguralo dovoljno prostora za razvoj korijena izniklih biljaka.

Sjetva u tegle

Neke biljne vrste je najbolje posijati u zasebne tegle. To se odnosi na kulture koje ne podnose oštećenje korijena prilikom presađivanja kao što su patlidžan, krastavac.

Sjetva u kontejnere

U proizvodnji rasadnica najčešće se koristi sjetva sjemena u kontejnere koji mogu biti plastični ili od stiropora. Veličina kontejnera je standardna, dužina 50cm i širina 33cm. Na 1m² može stati 6 ovakvih kontejnera. Kontejneri se mogu koristiti i kroz nekoliko uzgojnih ciklusa, ali ih je prethodno potrebno dobro oprati i dezinficirati kako ne bi prenosili uzročnike bolesti na nove biljke i na taj način izazvali propadanje proizvodnje.

Pozovite ITC Zenica 032 40 74 13.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Poljoprivreda i hemija