al
Odmaralište u Dućama kod Splita vraćeno Općini Zenica

Filantropi

Odmaralište u Dućama kod Splita vraćeno Općini Zenica

01.02.2013 12:49:44 / Izvor: Fena

Općinski sud u Splitu donio je pravomoćnu i izvršnu presudu po kojoj je Općina Zenica proglašena jedinim i isključivim vlasnikom odmarališta Duće kod Omiša, ukupne površine 11.000 kvadratnih metara.

Upornost  i ozbiljnost  Općine  Zenica prema ovom predmetu se itekako isplatila.Vraćeno je neprikosnoveno vlasništvo nad odmaralištem, a  sada predstoji  izjašnjavanje o njegovoj  budućnosti. 

Direktor Uprave za imovinskopravne, geodetske poslove i katastar Općine Zenica Hazbo Ličina kazao je na današnjoj pres-konferenciji da je time završena pravna borba koja je trajala 11 godina o dokazivanju prava na zemljište, koje je prema Prostornom planu Duća ocijenjeno kao elitni turistički resor.

Općina Zenica, naime, tužila je Republiku Hrvatsku jer je na području nekadašnjeg “zeničkog odmarališta” povukla nezakonitu granicu pomorskog dobra te na taj način oduzela čitav plato uz plažu na kojemu su se nekada nalazili igralište za nogomet i košarku.

Ličina je danas najavio da sada slijedi razmatranje brojnih opcija o budućnosti odmarališta.

"Jedna je prodaja i to za minimalni iznos od 10 miliona eura, druga je zajedničko ulaganje Zenice i nekog od gradova pobratima, a treća je da Zenica svojim sredstvima finansira izgradnju odmarališta ili hotela, što je u ovom trenutku nerealno očekivati", kazao je Ličina.

 Prije svega su kako kažem ograničeni prostorno planskom dokumentacijom općine Dugi Rat kojim je taj prostor  opredijeljen za izgradnju   hotela otvorenog tipa. "Ukoliko bi Zenica imala sredstva za gradnju,  to bi bila prva opcija. Sve druge opcije su otvorene, počev od toga da se ponudi ideja  bratskim gradovima o  zajedničkom  ulaganju. O tome se istina, zvanično još nije  razgovaralo. Za prodaju nije vrijeme, ali o svim idejama koje budu predložene, građani  Zenice bit će blagovremeno informisani", zaključio je on.

eKapija.ba/FENA

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi