al
Općina Novi Grad Sarajevo podržala rad Centra za rani rast i razvoj

Filantropi

Općina Novi Grad Sarajevo podržala rad Centra za rani rast i razvoj

19.09.2019 12:03:06 / Izvor: Akta.ba

Općina Novi Grad Sarajevo već šestu godinu podržava projekat Centra za rani rast i razvoj kojeg implementira Organizacija SOS Dječija sela BiH, a kroz čije programe je prošlo oko 1.500 djece mlađe od deset godina i isto toliko njihovih roditelja.

Centar je mjesto gdje stručne osobe godinama unatrag, uz finansijsku podršku Općine pomažu roditeljima i njihovoj djeci, a takva praksa je nastavljena i u 2019. Tajib Delalić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo i Faris Njemčević, direktor Programa u SOS Dječija sela Bosne i Hercegovine potpisali su danas sporazum o zajedničkoj saradnji na realizaciji ovog projekta. Za tu namjenu iz općinskog budžeta osigurano je 40.000 KM.

Prve godine života su najvažnije

Centar za rani rast i razvoj radi na odgoju i obrazovanju djece mlađe od 10 godina sa fokusom na djecu do 3 godine, prilagođen je praćenju ranog dječijeg rasta i razvoja. Vrata Centra otvorena su i za sve roditelje koji žele unaprijediti roditeljske vještine, sa kojima radi tim stručnjaka iz oblasti obrazovanja i socijalne zaštite, a posebna pažnja posvećena je ranjivim i ugroženim porodicama. Centar je vrlo važan zbog činjenice da posvećuje pažnju djeci od samog početka njihovog života, jer su prve godine života najvažnije. Istraživanja pokazuju da je rana intervencija, te osiguravanje poticajnog okruženja u kojem će dijete rasti i razvijati se od izuzetnog značaja za daljne napredovanje i postizanje boljih rezultata. Kroz takav rad kod djece se razvija socijalizacija, utječe na njihov fizički, kognitivni, socio-emocionalni razvoj, razvoj ličnosti, razvoj govora, komunikacije i stvaralaštva.

Kontinuirana podrška lokalne zajednice

"Sretni smo da imamo ovakvu ustanovu. Kroz centar prođe veliki broj djece i njihovih roditelja, najviše se poklanja pažnja djeci uzrasta do tri godine, jer kada tada reagujete, veće su mogućnosti za napredak u slučaju postojanja određenih deformiteta kod djeteta. Izuzetno smo  zadovoljni ovim što rade", rekao je Delalić.

Direktor Njemčević kaže da je upravo Općina Novi Grad njihov najbitniji partner, samim tim što su locirani na području ove općine, a s druge strane, to je općina sa velikim brojem korisnika. "Ciljana populacija su nam djeca, prvenstveno djeca bez roditeljskog staranja, zatim djeca koja žive u porodicama koje su u riziku od razdvajanja, separacije, kao i sva druga djeca koja ne mogu redovnim putem zbog socijalnog statusa doći do usluga koje mi nudimo. Uz podršku Općine Novi Grad Sarajevo uspjeli smo da 2013. godine Centar otvorimo i da ga vodimo na način kako mi to znamo. To je sada jedan vrlo uspješan projekat", izjavio je Njemčević.

Vidljiv napredak kod djece

Kroz kontinuirano sistemsko praćenje rada Centra, vidljiv je napredak u svim segmentima, naročito kod djece koja su iz SOS sela i porodica obuhvaćenim kroz projekat "Jačanje porodice". "Vidljiv je napredak u svim segmentima, od predškolskog, gdje porodice iz našeg projekta „Jačanje porodice“ ne mogu da priušte predškolsko obrazovanje, zatim logopeda, pedijatra, defektologa itd. Kroz sve te segmente koje pružamo našoj djeci možemo da vidimo napredak i to nas čini sretnim", ističe Njemčević.

Centar za rani rast i razvoj smješten je u B fazi na Ali-pašinom Polju, u prostorijama SOS Društvenog centra "Herman Gmeiner", koji djeluje u okviru Organizacije SOS Dječija sela BiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi