Općina Velika Kladuša vrši subvenciniranje troškova prevoza učenika

Filantropi

Općina Velika Kladuša vrši subvenciniranje troškova prevoza učenika

Pravo na subvenciju imaju roditelji (staratelji) za učenike koji imaju prebivalište i pohađaju školu na području Općine Velika Kladuša.

17.09.2019 08:34:33 / Izvor: Akta.ba

Budući da je otpočela nova školska godina, Općina Velika Kladuša u školskoj 2019/20. godini vršit će subvenciniranje troškova prevoza učenika osnovnih i srednjih škola, pod uslovima i na način propisan Odlukom Općinskog vijeća.

Pravo na subvenciju imaju roditelji (staratelji) za učenike koji imaju prebivalište i pohađaju školu na području Općine Velika Kladuša i koji ispunjavaju uvjete propisane Općinskom odlukom.

Općina će subvencionirati 90% plaćene cijene mjesečne karte za sve učenike osnovnih škola, koji stanuju na udaljenosti do 5 km od škole koju pohađaju. Procedura za ostvarivanje prava na subvenciju za učenike osnovnih škola je vrlo jednostavna. Da bi roditelj ili staratelj ostvario pravo na subvenciju za učenika osnovne škole treba se javiti u školu koju učenik pohađa, gdje će završiti kompletnu proceduru i dobiti sve potrebne informacije.

Isplata subvencije se vrši na račun roditelja u banci u kojoj roditelj ima otvoren račun.

Kad je u pitanju subvencioniranje troškova prevoza učenika srednjih škola Općina će subvencionirati troškove prevoza učenika, koji su u stanju socijalne potrebe. Visina subvencije iznosi 90, 60 ili 50% od cijene mjesečne karte, zavisno od socijalne kategorije kojoj učenik pripada.

Općina će subvencionirati 90% cijene mjesečne karte za:

 • učenike bez oba roditelja;
 • učenike bez roditeljskog staranja;
 • učenike sa tjelesnim oštećenjem i
 • učenike iz porodice iz koje tri ili više učenika pohađa srednju školu.

Subvenciju u iznosu od 60% od cijene mjesečne karte može ostvariti:

 • učenik čiji je jedan ili oba roditelja invalid(i) najmanje 80%;
 • učenik iz porodice koja je korisnik stalne novčane pomoći Centra za socijalni rad;
 • učenik iz porodica koje nemaju nikakva primanja;
 • učenik iz porodice iz koje dva učenika pohađaju srednju školu) i
 • učenik bez jednog roditelja.

Općina će također subvencionirati 50% cijene mjesečne karte za:

 • učenike iz porodica koje se izdržavaju od minimalne penzije i
 • učenike iz porodica u kojima je prihod po članu domaćinstva manji od 150,00 KM).

Obrazac zahtjeva i upute o načinu ostvarivanja prava na subvenciju učenici i roditelji mogu dobiti u srednjoj školi koju učenik pohađa i Šalter-sali Općine.

U skladu sa zaključkom Općinskog vijeća, u toku je procedura izmjene i dopune Odluke o kriterijima, uslovima i načinu ostvarivanja prava na subvencioniranje troškova prijevoza redovnih učenika osnovnih i srednjih škola, kojom će se povećati broj učenika, koji će moći ostvariti pravo na subvenciju, a za pojedine korisnike subvencije će doći do povećanja subvencije.

Informacije u vezi ostvarivanja prava na subvenciju se mogu dobiti u školi koju učenik pohađa i Službi za opću upravu i društvene djelatnosti, lično ili telefonom pozivom na broj: 037-770-030 lokal 231, kao i e-mailom: vkladusa@bih.net.ba.

Svim učenicima sretna i uspješna nova školska godina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi