al
OSCE u BiH i World Vision BiH: Podrška za 481 porodicu

Filantropi

OSCE u BiH i World Vision BiH: Podrška za 481 porodicu

02.07.2020 13:32:56 / Izvor: Akta.ba

Tokom krize i ograničenja kojih se građani pridržavaju kako bi prevenirali širenje koronavirusa, mnoge ranjive porodice bore se da osiguraju osnovne namirnice

World Vision BiH, uz finansijsku i organizacijsku podršku Misije OSCE-a u BiH, osigurao je u junu za 481 porodicu prehrambeno-higijenske pakete.

Pakete su primile porodice u potrebi, koje su identificirale lokalne organizacije civilnog društva u Bratuncu, Brezi, Bugojnu, Čapljini, Gradačcu, Ilijašu, Jablanici, Jajcu, Konjicu, Livnu, Modriči, Novom Sarajevu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Stocu, Sarajevu, Trebinju, Tuzli, Zenici i Zavidovićima.

U okviru ove aktivnosti pomoć je pružena porodicama u potrebi sa naglaskom na porodice čiji su članovi djeca sa poteškoćama u razvoju, samohranim roditeljima i onima koju su pretrpjeli nasilje, porodicama u kojima roditelji nisu zaposleni, uključujući i 171 romsku porodicu.

"Svaka korisnica kojoj je uručen paket spada u kategoriju socijalno ugroženih. Većinski su to bile nezaposlene, samohrane majke. Jedna od korisnica kojoj smo dodijelile pakete se najviše obradovala higijenskim preparatima, tečnom sapunu za ruke i prašku za veš, rekavši da je za nju i njenu djecu to luksuz" - kazala je koordinatorica aktivnosti u zeničkoj regiji Edina Sejmenović.

Programska službenica Misije OSCE-a u BiH​ Amela Tandara je podsjetila da u Bosni i Hercegovini veliki dio stanovništva živi u siromaštvu i suočava se s društvenom isključenošću, te da pitanje egzistencije postaje još značajnije u situaciji kao što je ova.

"Misija OSCE-a u BiH, u sklopu šire inicijative na pružanju podrške državi u njenom odgovoru na pandemiju, uključila se u akciju pružanja podrške najugroženijim kategorijama našeg društva. Nadamo se da je ova donacija olakšala svakodnevnicu porodicama u potrebi", navela je Tandara.

Tokom krize i ograničenja kojih se građani pridržavaju kako bi prevenirali širenje koronavirusa, mnoge ranjive porodice bore se da osiguraju osnovne namirnice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 062 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi