al
Otvoren "Centar za podršku djeci i porodici Gnijezdo"

Filantropi

Otvoren "Centar za podršku djeci i porodici Gnijezdo"

05.03.2019 08:20:03 / Izvor: Akta.ba

U ponedeljak, 04. marta, u prostoru OŠ Milan Rakić u MZ Karanovac otvoren je Centar za podršku djeci i porodici "Gnijezdo". Ovaj Centar  je inovativna usluga u sistemu socijalne zaštite djece na području grada Banja Luke i nastao je kao zajednički i partnerski poduhvat World Visona i IN fondacije, uz podršku dm drogerie markt u BiH kao društveno odgovorne firme.

"Naša kompanija dm drogerie markt je sa zadovoljstvom pokrenula zajedničku kampanju sa IN fondacijom u julu mjesecu 2018. godine gdje smo kroz svoje društveno odgovorne aktivnosti željeli podržati projekte koji se bave unapređenjem života djece i mladih. Kroz zajedničku kampanju smo u našim prodavnicama širom BiH prodavali novi album Zdravka Čolića "Ono malo sreće" i od svakog prodanog CD-a donirali 2 KM za otvaranje novog centra Gnijezdo. Drago nam je vidjeti da su prikupljena sredstva utrošena na opremanje Centra za podršku djeci i porodici Gnijezdo. Naša saradnja sa IN fondacijom će se nastaviti u budućnosti kroz zajedničke aktivnosti."- Izjavila je Admira Isaković, članica Uprave dm-a.

Centar je otvoren za djecu uzrasta od 6 – 15 godina, kao i za njihove roditelje. Centar za djecu nudi podršku u savladavanju školskog gradiva, kreativne, rekreativne, muzičke i druge radionice za koje djeca pokažu interesovanje, ali i podršku roditeljima u jačanju njihovih roditeljskih kompetencija. Djeca će biti uključena u samo planiranje i organizaciju aktivnosti.

"Centar za podršku djeci i porodici "Gnijezdo" će biti sigurno mjesto za podršku roditeljima, te za podsticanje rasta i razvoja djece, ali isto tako će biti mjesto radosti, druženja i različitih aktivnosti koje stvaraju prostor za sretno i bezbrižno djetinjstvo. Ponosni smo jer smo na ovom projektu uključili više aktera, pokrenuli partnerstvo s World Vision-om, te uspjeli dio sredstava za rad Centra osigurati kroz našu kampanju Gnijezdo ljubavi koju smo provodili krajem 2018. godine. Dio sredstava smo osigruali kroz članstvo u Klubu Klubko. Ovom prilikom želim da zahvalim svima onima koji su svojim donacijama omogućili da ostvarimo ovaj cilj!

Nadam se da će IN fondacija i u buduće ovakvim i sličnim inicijativama doprinosti izgradnji boljeg i sigurnijeg društva u našoj zemlji." - izjavila je Branka Ivanović, izvršna direktorica IN fondacije.

Cilj uspostavljanja Centra za podršku djeci i porodici Gnijezdo je poboljšanje pružanja socijalnih usluga djeci i roditeljima u lokalnoj zajednici. Učešćem u socijalnim i edukativnim radionicama djeca i roditelji će razviti vještine neophodne za stvaranje sigurnog i stimulativnog okruženja za rast i razvoj djece.

"World Vision BiH je svojim programima razvoja zajednice u Razvojom području Vrbas, i specifično u Karanovcu, prisutan od 2008. godine. Velika je čast i odgovornost biti dio i doprinijeti transformaciji jedne zajednice i njenih stanovnika. Kao organizacija posvećena djeci i njihovoj dobrobiti, poseban fokus u svome radu stavljamo na podršku najranjivijim djevojčicama i dječacima, u njihovim naporima da ostvare svoj puni potencijal.  Stoga nam je izuzetno zadovoljstvo što smo u partnerstvu sa IN Fondacijom, čiju viziju bolje budućnosti za djecu dijelimo, u mogućnosti doprinijeti uspostavi Centra za podršku djeci i porodici Gnijezdo. Vjerujemo da će ovaj servis, kao mjesto  sigurnog odrastanja i podrške, biti od koristi ne samo djeci i njihovim roditeljima, već i cijeloj zajednici." – izjavila je Larisa Klepac, direktorica programa, World Vision BiH.

Više o radu i aktivnostima IN fondacije možete pratiti putem stranice www.infondacija.org kao i na društvenim mrežama, putem zvanične Facebook stranice i Instagram naloga IN fondacije.

Aktivnosti nevladine organizacije World Vision možete pratiti putem internet stranice www.worldvision.ba, Facebook-a  i Twittera.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi