al
Parket Expert vas savjetuje: Koje podne materijale kada trebate birati?

Nekretnine i enterijer

Parket Expert vas savjetuje: Koje podne materijale kada trebate birati?

31.10.2018 08:40:49 / Izvor: Akta.ba

Pri uređenju doma treba imati na umu da osim samog namještaja i drugih detalja, izbor podnih obloga u prvom redu utječe na udobnost i kvalitetu stanovanja. Podovi vizualno mogu uljepšati interijer, a isto tako pogrešan izbor podnih obloga može ostaviti loš dojam. Parket Expert ponuda podnih obloga zaista je velika, a u novije vrijeme pojavljuju se i novi materijali.

Pri izboru podnih obloga treba uzeti u obzir više čimbenika, kao što su namjena, estetika, kvaliteta i cijena. Kako bismo se snašli u moru raznih proizvoda koji se nude na tržištu, kao što su parket, laminat, kamen, keramičke pločice, linoleum, epoksidni podovi, tapisoni i drugo, trebamo znati koje prostorije oblažemo odgovarajućim podnim oblogama.

Općenito je trend da se cijeli stan obloži jednom podnom oblogom pa se često keramičke pločice ili drvo postavljaju u svim prostorijama. Keramičke pločice dijelimo na unutarnje i vanjske. Unutarnje pločice su glazirane i prekrivene sjajnom ili mat glazurom. Vanjske pločice moraju biti protuklizne i otporne na smrzavanje, deblje su i većih su dimenzija.

Pri kupnji pločica birajte one protuklizne, osobito za vanjske prostore Drveni pod odiše toplinom i ljepotom, a najčešće se koristi masivni parket, gotovi parket i seljački pod. Najzastupljeniji drveni pod je masivni parket, koji je deblji od gotovih parketa i može se nekoliko puta brusiti i ponovo lakirati. Može biti različitih debljina i dimenzija, a radi se od različitih vrsta drva te o tome ovisi njegova čvrstoća. Kod nas je hrast najsigurniji izbor za kvalitetu i tvrdoću, a može biti u tamnijoj ili svjetlijoj varijanti. U novije vrijeme popularan je izbijeljeni hrast.

Klasični parket može se više puta brusiti i lakirati Među kvalitetnije drvo ubraja se još i kanadska orahovina, ebanovina, bambus, ariš, mahagonij, javor i tikovina, koja je otporna na vlagu pa je pogodna za kuhinje, kupaonice i terase. Bukva, jela, javor i smreka su mekši te su skloniji oštećenjima. Na tržištu se nude i razne vrste gotovih parketa koji mogu biti dvoslojni ili troslojni. U ponudi su i razne vrste laminata izrađenih od iverice ili drvenih vlakana obrađenih umjetnim završnim slojem koji imitira strukturu prirodnog drveta. Prednost laminata je niža cijena i brzo postavljanje. Seljački pod je masivan pod od širokih dasaka. Postavlja se u prostorima u kojima se želi postići rustikalni dojam.

Za ljubitelje klasike, elegancije i ekskluzivnosti kamen bi bio najbolji izbor. Prednost kamena u odnosu na ostale materijale je dugotrajnost te otpornost na habanje, vlagu i kemikalije. Kamen je dosta skup materijal pa se na tržištu nude zamjenski (jeftiniji) materijali. Najčešće su to dekorativni betoni s posebnim dodacima koji imitiraju kamen. Dobar izbor za kuhinju je linoleum. Izrađen je od prirodnih materijala. Vrlo je izdržljiv i antialergijski pa se često koristi u prostorima u kojima borave djeca. Poseban trend su lijevani podovi od epoksidne smole koji izgledaju elegantno i čisto, bez spojeva i fuga. Ta vrsta poda nudi neograničen broj uzoraka, kombiniranja boja i dizajniranja po želji.Najčešće se njome oblažu kuhinje i kupaonice, pa čak i cijeli stanovi. Novost na tržištu su i kerlit ploče, koje su velikih dimenzija i debele samo tri milimetra. Izrazito su tvrde, a važno je i to da su savitljive te ih se lako može montirati i na zaobljene površine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Nekretnine i enterijer