al
Pođite u Andaluziju i oduševite se ljepotom poznatom u cijelom svijetu!

Turizam i gastro

Pođite u Andaluziju i oduševite se ljepotom poznatom u cijelom svijetu!

01.10.2019 08:55:57 / Izvor: Akta.ba

Andaluzija je najjužnija i najveća španska regija sa prelijepim gradovima i živopisnim bijelim selima. Sa oko 8 miliona stanovnika i 87.268 km2 površine, prostranija je i mnogoljudnija od polovine evropskih zemalja. Asocijacija je na najtipičnije slike vezane za Španiju: flamenko, borbe bikova, jarke boje i strast. Ljepotom je inspirisala mnoge čuvene pisce, pjesnike i slikare. Zavičaj je slikara velikana, Pabla Pikasa i Velaskeza.

U periodu od 711-1492.g. Andaluzijom su vladali Arapi koji su ovdje stvorili najprofinjeniju civilizaciju Srednjeg vijeka!

Gradovi i sela današnjice ogledalo su prošlosti i čuvaju veličanstvena remek djela poput velike džamije u Kordobi (danas muzej Meskita) i Alhambra palate u Granadi.

Andaluzija je mjesto rođenja kulturne tradicije koja određuje cijelu španiju. Prvi koraci flamenka odigrani su upravo ovdje, prve borbe bikova održane su u andaluzijskom gradu Ronda. Čak i tapas, ukusno špansko predjelo koje se nalazi na svjetskim menijima, svoje porijeklo ima u Andaluziji!

Pođite sa Centrotransom u Andaluziju i oduševite se ljepotom poznatom u cijelom svijetu! Ovaj program putovanja pripremali su pažljivo želeći vam ponuditi samo najbolje. Zato do Andaluzije putujete najboljom evropskom kompanijom – Turkish Airilines, smješteni ste u provjerenim hotelima 4* , a na putovanju vas prati vrhunski vodič.

PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN, 18.10.2019 (PETAK), SARAJEVO – ISTANBUL

Sastanak grupe na Sarajevskom aerodromu u 07,00h. Prijava na let, pasoške i carinske formalnosti. Polijetanje aviona za Istanbul TK1022 u 09,10h. Slijetanje u Istanbul u 12,00h. Po dolasku u Istanbul slijedi transfer autobusom do hotela. Smještaj u hotel. Fakultativni obilazak stare jezgre sa vodičem, (Sultanahmet, Plava Džamija, Aya Sofija, Kapali čaršija) i slobodno vrijeme za shopping sa vodičem . Povratak u hotel u večernjim satima. Noćenje.

2. DAN, 19.10.2019 (SUBOTA), ISTANBUL – MALAGA – TORREMOLINOS

Rani doručak. Nakon doručka slijedi transfer na aerodrom. Polijetanje aviona TK1303 za Malagu u 13.20h sa dolaskom u Malagu u 17,00h.Nakon pasoške i carinske kontrole slijedi panoramsko razgledanje Malage, španskog lučkog grada smještenog na obalama Mediterana, s brojnim historijskim znamenitostima ali i pulsirajućim modernim životom. Malaga je rodno mjesto slikara Pabla Pikasa i jedan od muzeja je posvećen upravo njegovom opusu.

Osim po širokim avenijama s drvoredima palmi i po parkovima sa tropskim biljkama, grad je prepoznatljiv i po mavarskoj tvrđavi Gibralfaro i palati Alkasaba za koju kažu da je bila kao Alhambra ali je tokom vijekova zapostavljena. Panoramski obilazak grada: Plasa de la Mersed, Plasa de Toros, La Malageta, Katedrala, stara jezgra grada, Plasa de la Konstitusion...Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti.

U dogovoreno vrijeme polazak prema hotelu u Torremolinosu. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

3. DAN, 20.10.2019 (NEDJELJA), TORREMOLINOS – RONDA – SEVILJA (cca 220 km)

Nakon doručka slijedi odlazak autobusom prema Rondi. Na putu do Ronde moći ćete vidjeti Marbelju i najluksuznije vile i jahte na  Costa del Sol . Vožnja kroz  planinske predjele do Ronde koja se uzdiže na 750m nadmorske visine i čiji se pejzaž može svrstati u svojevrsno čudo prirode. Naime, grad je smješten na vrhu dvije ogromne krečnjačke stijene između kojih je provalija dubine od oko 120m i veliki most Puente Nuevo, glavna atrakcija Ronde. Obilazak grada poznatog i kao mjesto "rođenja" koride i u kome se nalazi jedna od najstarijih i najljepših kružnih arena u Španiji izgrađena 1785. godine. Otac i sin Francisko i Pedro Romero sredinom 18. vijeka propisali su pravila borbe sa bikovima koja su, uz manje dopune, ostala nepromijenjena do danas. Veliki ljubitelji koride, Ernest Hemingvej i Orson Vels, bili su česti posjetioci Ronde. Nakon šetnje gradom obilazak Koride i muzeja posvećenog koridi. Slobodno vrijeme za ručak. Nastavak putovanja prema Sevilji, gradu koji je osim po svojoj burnoj historiji poznat i po festivalskoj atmosferi. Sevilja je najveći grad južne Španije, četvrti po veličini i svakako jedan od najraskošnijih gradova Iberijskog poluostrva. Ona je i grad Don Huana i Karmen, seviljskog berberina i flamenka. Po dolasku u Sevilju slijedi smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Navečer fakultativni odlazak na flamenco show. Noćenje.

4. DAN, 21.10.2019. (PONEDJELJAK), SEVILJA

Nakon doručka slijedi odlazak na panoramsko razgledanje grada: ostaci nekadašnjih arapskih zidina, kula "Torre del Oro”, vrtovi Muriljo, zdanje Univerziteta koje je nekada bilo Fabrika duhana, parkovi i veleljepne zgrade sagrađene 1929. godine za Svjetsku izložbu u okviru kojih se nalaze paviljoni nekoliko latinoameričkih zemalja. Trg Španije – polukružno zdanje sa mostovima i fontanama koje je 1929, za vrijeme Svjetske izložbe, bio glavni paviljon za izlaganje. Slijedi obilazak parkova Marije Luiz,  šetnja do kvarta Santa Kruz i obilazak treće po veličini katedrale na svijetu (u kamenu temeljcu ovog zdanja uklesano je: „Napravićemo nešto za šta će svi na svijetu misliti da smo ludi!”), Kolumbovog groba, kraljevske kapele, oltara... La Hiralde (La Giralda), tornja smještenog odmah uz katedralu.

Ovaj, nekada, minaret džamije pretvoren je u crkveni toranj do čijeg vrha se stiže pješke strmom stazom. Slobodno vrijeme za individualne programe. Noćenje.

5. DAN, 22.10.2019. (UTORAK), SEVILJA – KORDOBA – GRANADA (cca 350 km)

Nakon doručka slijedi odjava iz hotela i polazak prema Kordobi. Ovo je grad koji je sačuvao arhitektonske bisere kao što su stari rimski most, Meskita džamija i jevrejski kvart. Po dolasku u Kordobu vodimo vas u obilazak Meskite (najveće džamije zapadnog Islama srednjeg vijeka – poznata i kao Muzej 1.000 stubova), dvorišta narandži. Ova džamija je po propasti arapskog halifata pretvorena u crkvu. Danas je muzej na listi UNESCO svjetske kulturne baštine. Sagrađena je između VIII i X vijeka, a ono najljepše u njoj je nepregledni niz od preko 850 stubova sa crveno bijelim lukovima od cigle, kamena, jaspisa i granita. Kao i u Sevilji i u Kordobi je postojao veliki jevrejski kvart, jedan od najvećih u Evropi (La Huderija), koju je 1984. UNESCO proglasio svjetskom kulturnom baštinom. U jevrejskom kvartu nalazi se i stara Sinagoga, diskretno smještena usred Jevrejske ulice, sagrađene u mudehar stilu u XIV vijeku.

Potvrda je prosperiteta jevrejske zajednice u doba Kordobskog halifata. Ispred sinagoge se nalazi i statua Ben Maimonidesa, jednog od najčuvenijih filozofa svog vremena. Ovo je i grad Hulija Romera, slikara kome su lokalne cigančice bile modeli za lik Bogorodice, ali i grad čuvenog toreadora El Kordobesa, grad uskih ulica i kuća sa karakterističnim unutrašnjim dvorištem (patio). Slobodno vrijeme za šetnju, individualne obilaske i ručak. Nastavak vožnje prema Granadi. Smještaj u hotel u Granadi. Noćenje.

6. DAN, 23.10.2019. (SRIJEDA), GRANADA

Nakon doručka slijedi razgledanje Granade. Grad je smješten na obroncima Sierra Nevade, podijeljen je rijekom Rio Darro na dva dijela, rijekom koja nestaje u podzemlju u samom centru grada da bi se probila do slavne Alhambre i ovdje se sjedinila s Rio Genil. Obilazak grada u pratnji vodiča: posjeta tvrđavi Alhambra - jedinstveni i veličanstveni primjer arapske arhitekture na prostoru evropskog kontinenta i zadnje arapsko uporištu na Iberijskom poluostrvu (Palacios Nazaries, Generalife vrtovi, Alcazaba…), spuštanje u donji dio grada: Katedrala s kraljevskom kapelicom, La Alcaiceria, El Albaicin – maurski kvart… Slobodno vrijeme u gradu. Noćenje.

7. DAN, 24.10.2019. (ČETVRTAK), GRANADA  – MALAGA – ISTANBUL

Nakon doručka slijedi odjava iz hotela i vožnja do aerodroma u Malagi. Let TK1306 za Istanbul u 13.00h. Dolazak u Istanbul u 18,20. Nastavak putovanja sa istog aerodroma za Sarajevo u 19.20h ( let TK1025). Dolazak u Sarajevo u 20,15h. Kraj putovanja.

CIJENA: 1.699,00 KM sa uključenim aerodromskim taksama i izletima po programu (ulaznice uz doplatu)

U CIJENU JE UKLJUČENO:

 • Avio karta na relaciji Sarajevo-Istanbul-Malaga-Istanbul-Sarajevo sa uključenim aerodromskim taksama,
 • Transfer aerodrom – hotel – aerodrom u Istanbulu,
 • 1 noćenje na bazi polupansiona u dvokrevetnoj sobi u hotelu 4* u Torremolinosu (Hotel Royal an Andalus 4* ili sličan) ,
 • 2 noćenja sa doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelu 4* u Sevilji, (Hotel Isla Cartuja  4* ili sličan),
 • 2 noćenja sa doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelu 4* u Granadi, (Hotel Gran Luna 4* ili sličan)
 • 1 noćenja sa doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelu 4* u Istanbulu, ( Hotel Nanda 4* ili sličan)
 • Svi izleti po program bez ulaznica u objekte od interesa
 • Usluge profesionalnog vodiča i kompletna organizacija putovanja.

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

 • Ulaznice u objekte od interesa (obavezno Meskita u Kordobi 15,00 EUR, Alhambra u Granadi 50,00 EUR plaća se u agenciji uz aranžman), Muzej koride u Rondi 8,00 EUR, Alkazaba u Malagi 5,00 EUR, katedrala u Sevilji 15,00 EUR, Flamenco show 40 EUR; Fakultativno razgledanje Istanbula sa vodičem 10,00 EUR),
 • Obavezna napojnica za vozača u Španiji 30,00 EUR ( plaća se na putovanju)
 • Putničko zdravstveno osiguranje 14,00 KM,
 • Doplata za jednokrevetnu sobu 389,00 KM.

Agencija Centrotrans zadržava pravo promjene termina letova, ukoliko to učini i avio kompanija.

Agencija ne odgovara za slučaj kašnjenja leta, već je to isključiva odgovornost avio kompanije.

Kalkulacija rađena na bazi minimum 30 putnika.

Za sve aranžmane važe Centrotours Opći uslovi putovanja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Turizam i gastro