al
Podrška porodicama u potrebi tokom krize izazvane korona virusom

Filantropi

Podrška porodicama u potrebi tokom krize izazvane korona virusom

10.08.2020 09:51:09 / Izvor: Akta.ba

Као organizacija posvećena djeci, njihovim porodicama i zajednicama, s fokusom na najranjivije, World Vision International u Bosni i Hercegovini, od prvog dana, dosljedno prati razvoj situacije prouzrokovane korona virusom u BiH, te u skladu sa potrebama ugroženih porodica i preporukama nadležnih institucija, prilagođava svoj program na terenu.

Pojavom pandemije COVID-19 u martu 2020. godine, World Vision BiH je obustavio svoje redovne programske aktivnosti, preusmjeravajući  sredstva i ljudske resurse za rad na prevenciji bolesti i njenih posljedica. Ograničenja koja građani poštuju kako bi spriječili povećanje broja inficiranih koronavirusom, najviše pogođaju najranjiviju djecu i njihove roditelje koji nemaju stalan posao i čiji prihod dolazi većinom od sezonskih poslova i socijalne pomoći. 

Svjesni poteškoća koje je ranjivim kategorijama u BiH donijela kriza izazvana pandemijom COVID-19, World Vision BiH ranjivim kategorijama kontinuirano distribuira pakete podrške. U saradnji sa partnerima i donatorima smo obezbijedili i distribuirali hranu i higijensko-dezinfekcijska sredstva za preko 1600 porodica širom BiH.

“Imao sam tešku operaciju kičme i nedavno sam ostao bez posla. Imam kredit a nemam nikakvih primanja, zahvalan sam na pomoći”, kaže otac djeteta uključenog u World Vision BiH Program sponzorisanja.

U skladu sa novonastalim potrebama, World Vision BiH je ranjivoj djeci obezbijedio uređaje u cilju kontinuiranog praćenja nastave, te je svoje aktivnosti u kojima učestvuju djeca izmjestio na online platforme, tako im pružajući podršku i prostor za razgovor sa vršnjacima.

Pored toga, World Vision BiH je intenzivirao aktivnosti usmjerene na ekonomski oporavak pogodenih porodica. U saradnji sa partnerima i donatorima je za 900 porodica u potrebi obezbijeđen sjemenski materijal za proljetnu sjetvu, te je ova aktivnost nastavljena postavljanjem plastenika i distribucijom poljoprivredne opreme za najugroženije.

“Svaki dan slušamo u medijima da će biti kriza I bojimo se hoćemo li imati da jedemo. Nadamo se da će godina biti rodna”, izjavljuje samohrani otac šestero djece prilikom podjele sjemenskog materijala.

World Vision BiH kontinuirano kreira informativne i edukativne materijale koje stavlja na raspolaganje stanovništvu BiH. Usljed velikog broja neprovjerenih informacija koje su dostupne putem različitih izvora na internetu, u BiH se širi veliki broj glasina koje kod bh. građana izazivaju sumnju u ozbiljnost bolesti COVID-19 i učinkovitost prevencije. Ukidanje preventivnih mjera i širenje neprovjerenih informacija doprinijeli su širenju virusa tokom juna 2020., te se trend rasta oboljelih nastavlja.

“Unatoč poteškoćama i neizvjesnosti sa kojom se susrećemo na terenu, činimo sve u našoj mogućnosti da obiteljima u potrebi obezbijedimo osnovne životne potrepštine, te im pružimo načine da sami prehrane svoje obitelji”, izjavila je Larisa Klepac, direktorica organizacije World Vision BiH.

Organizacija World Vision poziva i druge društveno odgovorne kompanije da se pridruže njihovoj borbi protiv negativnih posljedica pandemije!

Budite informirani o našim aktivnostima organizacije World Vision BiH: www.worldvision.ba. Podržite nastojanja World Vision bih da najranjivijoj djeci i njihovim porodicama obezbijedi osnovne životne potrepštine:

DONIRAJ ONLINE

 

PREUZMI DOKUMENTE:
World Vision BiH - Pregled aktivnosti za april 2020.
World Vision BiH - Pregled aktivnosti za maj 2020.
World Vision BiH - Pregled aktivnosti za juni 2020.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi