al
Povodom Dana žena: "Aktiv žena Otoka" izlaže i prodaje rukotvorine

Tekstil i asesoari

Povodom Dana žena: "Aktiv žena Otoka" izlaže i prodaje rukotvorine

06.03.2019 08:26:28 / Izvor: Akta.ba

U Bosanskoj Otoci je sinoć povodom predstojećeg Međunarodnog dana žena, u Domu kulture, na svečan način označen početak ovogodišnjeg izdanja tradicionalne izložbe ručnih radova otočkih žena. Kao i svih poslijeratnih godina, svojim znanjem, radom, umijećem, postavile su je vrijedne ruke žena članica "Aktiva žena Otoka". Na njihov poziv da donesu svoje rukotvorine, veliki broj žena Bosanske Otoke je obogatio ovu izložbu svojim radovima, u gotovo svim tehnikama ručnog rada, počev od heklanja, pletenja, keranja, šlinganja, veza, tkanja, necanja, do radova u kojima je kombinovano više tehnika.

 

Izložba ručnih radova nije samo dekorativna prigodna priredba, njeni ciljevi su višeznačni. Sačuvati tradiciju izrade ručnih radova, predstaviti karakterističnost radova našeg užeg prostora, potaknuti žene, posebno mlade, da u izradi ručnih radova nađu najbolji i najopušteniji način korištenja slobodnog vremena, te da takvim radom pokušaju zaraditi i ovaj vrijedan zanat učiniti finansijski održivim.

"Na sajmu se može naći vez, hekla, štrikanje, bosansku sobu itd. Izložba je prodajnog karaktera, cijene se nalaze na svakom artiklu koji se prodaje, a otvorena je do 8. marta, do 12.00 sati. Sve prethodne dane izložba je otvorena od 10.00 do 19.00 sati. Pozivamo sve građane da dođu, obiđu izložbu i tako podrže rad naših vrijednih članica", kaže članica "Aktiva žena Otoka" Sadeta Čaušević.

 

Na svečanosti upriličenoj u čast izložbe, u ime "Aktiva žena Otoka", gostima se obratila potpredsjednica udruženja Enisa Sivić, zahvalila im na dugodišnjoj podršci i interesovanju za radove koje su uradile vrijedne ženske ruke nastojeći stari način ukrašavanja i uljepšavanja domova sačuvati od zaborava. Izrazila je zadovoljstvo što su njihovi gosti članice udruženja oboljelih od karcinoma "Mimoza" iz Bosanske Krupe, udruženja žena "Vakat" iz Jezerskog i "Jasminka Čaušević" iz Arapuše.

Uz čestitke svim ženama za praznik kojem idemo u susret, načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović je zajedno sa predsjedavajućom Općinskog vijeća Elvirom Mehić i predstavnikom IFAD-a Smailom Toromanovićem presjekao vrpcu i tako ovogodišnju postavku ručnih radova otvorio za gledanje i uživanje.

"Izložba rukotvorina povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena u Bosanskoj Otoci je dobra prilika da se sretnemo, vidimo šta to otočke žene rade, da dođu i članice drugih udruženje prvenstveno iz Bosanske Krupe, odnosno Arapuše, Jezerskog, a tu je i udruženje "Mimoza", zatim udruženje iz Bužima. Prilika je da se okupimo, porazgovaramo o projektima, dogovorimo buduću zajedničku saradnju", istakao je načelnik Armin Halitović.

Izložba je bila dobra prilika i da se prezentuju posljednje aktivnosti udruženja, odnosno učešće u programu IFAD, kroz koji je nabavljena neophodna informatička oprema vrijedna skoro 5 hiljada KM

"IFAD je pomogao ovu lokalnu zajednicu sa značajnim finansijskim sredstvima u izgradnji lokalne infrastrukture, poput puteva, zelene pijace u Bosanskoj Otoci, ali ono što je važno u ovom trenutku jeste nabavka informatičke opreme za "Aktiva žena Otoka" za šta smo obezbijedili 70% grant sredstava. Također smo prije nekoliko dana podržali i udruženje žena iz Arapuše gdje smo osigurali 6.300 KM za adaptaciju i uređenje prostorija, zatim pomogli smo udruženje mladih "Nove nade" sa sredstvima za adaptaciju prostorija. Prije nekoliko dana zvanično smo potpisali i ugovore sa 82 porodice iz Bosanske Krupe koje će se baviti proizvodnjom krastavca kornišona gdje je je IFAD obezbijedio tržište, garantiran plasman i otkupne cijene, te 40% granta, dakle oko 670 KM po svakom domaćinstvu što je ukupno za Krupu oko 60 hiljada KM", naglasio je predstavnik IFAD-a Smail Toromanović.

Najmlađi članovi folklorne sekcije Kulturno-umjetničkog društva "Mladost" iz Bosanske Otoke su svojom igrom i narodnim nošnjama, u predvorje izložbenog prostora, donijeli ljepotu tradicije i bili najljepši prilog ljepoti ručnih radova koji su i ove godine stručno i znalački postavljeni. Izložba se zatvara 8. marta u 12.00 sati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Tekstil i asesoari