al
Pravilno i kvalitetno gašenje požara sa plinom FM200

Odbrana i sigurnost

Pravilno i kvalitetno gašenje požara sa plinom FM200

15.11.2019 08:22:18 / Izvor: Akta.ba

Gašenje požara plinom FM200

FM200 je tekući plin, hemijske formule CF3CHCF koji se pod pritiskom od 24,8 bar kod 20 stupnjeva Celzija, drži u spremnicima, a služi kao vrlo djelotvorno sredstvo za gašenje. Pod komercijalnim nazivom FM200, u standardu NFPA 2001, taj se plin naziva HFC-227ea.

Plin FM200 je siguran za ljude koji bi se zatekli u prostoru u trenutku automatskog gašenja, bezbojan i bez mirisa, bez opasnosti od povećanja pritiska u prostoru, nije električki vodljiv što izvrsno odgovara za zaštitu elektronike i elektroopreme i gasi požar vrlo brzo, unutar deset sekundi od trenutka aktiviranja.

DSC d.o.o. Sarajevo u sklopu svoje ponude nudi vam i usluge gašenja požara plinom FM200. Tekući plin FM200 ne sadrži elemente koji mogu razarati ozonski omotač, zbog čega je prihvaćen kao jedna od zamjena zabranjenom halonu 1301 ili halonu 1211 kojim su se punili ručni vatrogasni aparati.

Da bi djelotvornost kod gašenja bila potpuna neophodno je napraviti pravilno i kvalitetno projektantsko rješenje instalacije.

Vrijeme ispucavanja, sredstva za gašenje, mora biti najdulje 10 sekundi i sredstvo ne podnosi dugačke cjevovode, tj. spremnici sa sredstvom za gašenje trebaju biti što bliže štićenom prostoru.

Za sistem gašenja osim sredstva za gašenje bitne su sljedeće komponente:

Ispravan proračun cjevovoda, kao i vrijeme gašenja, količina protoka, padovi pritisaka i izbor mlaznica.

Spremnici za FM200 su standardizovani po volumenu odnosno po maksimalnom punjenju. Na svakom se spremniku nalazi automatski ventil, koji se ispituje zajedno sa spremnikom. Plin se u spremniku nalazi pod radnim pritiskom od 24,8 bar kod 20 stupnjeva Celzijusovih. Pritisak otvaranja sigurnosnog ventila je 55 bar. Radna temperatura od -18 do + 55 supnjeva Celzijusovih.

Automatski ventil na kraju cjevovoda, koji se mogu aktivirati električki, pneumatski, kombinovano i ručno.

Kao elementi automatske detekcije požara služe termomaksimalni i dimni javljači, koji reagiraju kod podešene temperature i količinu dima koja je odabrana obzirom na specifičnosti tehnološkog procesa u štićenim elementima.

Ručni javljači požara postavljaju se kraj izlaznih vrata iz štićene prostorije. Signal "požar" dobijen od automatskog ili ručnog javljača požara, vodi se do centrale vatrodojave koja ga obrađuje i proslijeđuje. Na centrali se ovaj signal svjetlosno i zvučno registrira, te proslijeđuje odmah na pripadne alarmne sirene u štićenom prostoru, te na odgovarajući razvodni ventil kojeg otvara, te na razvodne ploče sa kojih se napaja ventilacija objekta i koju isključuje. Nakon vremenskog zatezanja centrala aktivira i automatski ventil na cjevovodu i dolazi do automatskog ispucavanja plina FM200 i gašenja unutar 10 sekundi. Aktiviranjem ručnog javljača za gašenje odmah dolazi do aktiviranja instalacija. U slučaju lažnog aktiviranja ručnih ili automatskih javljača požara ili u slučaju nemogućnosti blagovremene evakuacije štićenog prostora kod aktiviranog sistema, može se u periodu vremenskog zatezanja putem aktiviranja blokirnog tastera zadržati isticanje CO2 za svo vrijeme njegovog aktiviranja. Zbog njegove izuzetne namjene treba ga ugraditi u poseban ormarić sa staklom, tako da se izbjegne njegovo neželjeno aktiviranje. Koncentracija plina FM200 od samo 7% u prostoru uspješno gasi sve vrste požara, a potpuno je bezopasna za ljude koji bi se zatekli u vrijeme aktiviranja u štićenom prostoru. Idealan je za zaštitu računarskih centara, telefonskih centrala, prostora s elektronikom, galerija, trezora i sličnih prostora.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Odbrana i sigurnost