al

Ekologija

Prečišćavanje vode iz vlastitog bunara sa Nobilisom

23.11.2017 08:49:52 / Izvor: Akta.ba

Voda se gotovo uvijek koristi u procesu proizvodnje, bilo da se radi o prehrambenoj industriji ili teškoj industriji, u svrhu pića, klimatizacije, grijanja, hlađenja. Zbog toga sa porastom proizvodnje rastu i troškovi snadbjevanja gradskom vodom pa je pri određenoj potrošnji vode opravdano razmisliti o investiciji korištenja vlastitog izvora vode. Vlastiti izvor najčešće podrazumjeva vlastiti bunar, a u rijetkim slučajevima neki drugi izvor.

Mnoge firme već posjeduju vlastite izvore snadbijevanja vodom ali im ta voda tehničkim i hemijskim karakteristikama ne odgovara u proizvodnji ili određenom dijelu proizvodnje. Vrlo često je slučaj da je moguće poboljšati određeni dio proizvodnje korištenjem vode čiji je sastav prilagođen toj potrebi. U tom slučaju je potrebno tu vodu adekvatno tretirati ovisno od toga koja je njena primjena, hemijskog i mikrobiološkog sastava te zahtijeva procesa. Nažalost mnogi nedostaci se tek naknadno ustanove kada je već došlo do oštećenja na opremi koji se mogu manifestovati u vidu korozije, taloga, kamenca, odstupanja u kvaliteti krajnjeg proizvoda, a sve to dovodi do veće potrošnje energije, kraćeg radnog vijeka opreme i u konačnici proizvoda manjkave kvalitete.

Iz iskustva je moguće je reći da se u Bosni i Hercegovini najčešće pojavljuju tri osnovna problema u sastavu vode koja bunarsku vodu čine nepogodnom za korištenje u procesu: mutnoća, željezo i/ili mangan, i tvrdoća.

Nobilis d.o.o. je kompanija iz BiH koja se već 20 godina bavi tretmanom vode i koja je u mogućnosti odgovoriti svakom od navedenih problema. Projektovanjem, proizvodnjom i isporukom opreme za tretman vode u mnogim velikim firmama u BiH i mnogim gradskim vodovodima stečeno je iskustvo kojim je moguće profesionalno riješiti navedene probleme i omogučiti optimizaciju proizvodnog procesa sa aspekta kvalitete korištene vode.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Ekologija