al
Prijedorčanka - Politika bezbjednosti hrane

Poljoprivreda i hemija

Prijedorčanka - Politika bezbjednosti hrane

11.02.2019 12:24:13 / Izvor: Akta.ba

PRUEDORČANKA a.d. Prijedor je akcionarsku društvo sa višedecenijskom tradicijom u preradi i proizvodnji sušenog i zamrznutog voća, koncentrata voćnih sokova i visokokvalitetnih voćnih rakija i destilate.

Osnovni ciljevi poslovne politike su ostati prepoznatljiv i pouzdan regionalni proizvođač, te pružiti podsticaj i pomoć stanovništvu Podkozarja u održivom razvoju agrara kroz uvezivanje, stručno savjetovanje i otkup svježeg voća.

Pri tome im je od presudnog značaja zdravstvena ispravnost proizvoda koju obezbjeđuju primjenom sljedećih smjernica bezbjednosti hrane:

1.         Poštuju i primjenjuju sve pozitivne zakonske zahtjeve propisane za bezbjednu preradu, pakovanje, skladištenje i transport voća f drugih proizvoda od voća.

2.         Razvijaju svijest primarnih proizvođača voća o potrebi zdravstveno bezbjedne proizvodnje. Pružaju im stručnu agronomsku pomoć i nadziru njihov rad.

3.         Planiraju I koriste samo higijenski dizajnirane i funkcionalne prostore, vozila i procesnu opremu.

4.         U svim fazama prikupljanja, skladištenja, prerade i transporta sirovina i proizvoda primjenjuju principe dobre higijenske i dobre proizvodne prakse, kao i preventivni sistem samokontrole zasnovane na principima analize opasnosti i kritičnih kontroinih tačaka HACCP sistema.

5.         Planiraju I realizuju adekvatnu obuku o higijeni i sigurnosti hrane za sve zaposlene i informišu dobavljače i kupce o uvođenju HACCP-a.

6.         Razvili su i primjenjuju efikasan postupak opoziva i povlačenja potencijalno nebezbjednih proizoda sa tržišta.

7.         Poduzimaju planske aktivnosti na kontinuiranom nadzoru I poboljšanju efikasnosti HACCP sistema.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Poljoprivreda i hemija