Proizvodni proces kroz ImelBIS ERP

21.10.2021 13:35:31
proizvodni proizvodi Imel ERP

ImelBIS ERP nastao je na temelju najboljih praksi kompanija i niza pretpostavki o načinu njihovog poslovanja u cjelin.

Upravljanje proizvodnjom se može definirati kao koordinacija i kontrola svih aktivnosti potrebnih za proizvodnju nekog proizvoda uz uključenje kontrole planiranja, troškova, izvođenja, kvalitete i gubitaka.

To podrazumijeva kompleksan proces tokom kojeg može doći do niza problema.

Da li vaša kompanija ima problema povezanih sa proizvodnim procesom?

 

Problemi sa upravljanjem/planiranjem proizvodnje?

Kasnite sa isporukama proizvoda?

Imate previše škarta/reslova?

Loša iskorištenost i raspoređenost proizvodnih resursa?

Imate manjak kvalifikovanih radnika u proizvodnji?

Da bi se ovi problemi rješili potrebno je elminisati uzroke istih.  Oni najčešće nastaju kao posljedica:

- loše pripreme proizvodnje (tehnološka i operativna)

- loše realizacije proizvodnje (proizvodnja i montaža)

- lošeg opsluživanja proizvodnje (kontrola kvalitete, skladište i održavanje).

Rješenje za Vas? ERP sistem.

ERP sistem predstavlja softversko rješenje koje ima unaprijed ugrađene poslovne procese koji odgovaraju najboljim praksama, a implementacija sistema smatra se ključnim izvorom unapređenja performansi organizacije.

ImelBIS ERP nastao je na temelju najboljih praksi kompanija i niza pretpostavki o načinu njihovog poslovanja u cjelini, što je rezultiralo jedinstvenim softverskim rješenjem koje je primjenjivo u svim organizacijama.

Ovaj sistem kroz modul Proizvodnja obuhvata: planiranje proizvodnje i analizu potrebnih resursa, operativno planiranje rada strojeva i radne snage, praćenje realizacije utroška materijala i obavljenih tehnoloških operacija, izradu poluproizvoda i proizvoda, kontrola kvaliteta ulaznog materijala, procesa, poluproizvoda i proizvoda, periodični i završni obračun proizvodnje i izračun stvarne cijene koštanja svakog pojedinačnog proizvoda ili proizvodne usluge.

Na ovaj način proces proizvodnje povezuje sve funkcije u organizaciji: prodaju, tehničko-tehnološku pripremu, nabavu, proizvodnju i računovodstvo.

Kvalitet proizvoda ili obavljenih usluga je vrlo važan faktor o kojem treba treba voditi računa i koji zahtijeva podršku kompletne organizacije.

Sljedivost sirovina, poluproizvoda i gotovih proizvoda je standardna funkcionalnost integrirana u cijelo softversko rješenje.

Dokumentacija je elektronska, tako da je i popunjavanje iste automatizovano, a pretraživanje podataka značajno ubrzano.

Svi podaci, zajedno sa dokumentacijom nalaze se u sistemu i lako se njima može upravljati.

Detaljniji tok informacija oslikan je u videu koji se nalazi ispod.

Na koji način implementirati rješenje Vaših problema?

Izuzetno je bitno napomenuti ali i shvatiti da implementacija informacionog sistema ide zajedno sa reinženjeringom poslovnih procesa.

Reinženjering može biti manji ili veći ali se desi u svakoj kompaniji prilikom implementacije informacionog sistema. Suština implementacije informacionog sistema jeste uspostava optimizacije proizvodnog procesa.

Implementacija ImelBIS ERP sistema ima kako operativne tako i strateške koristi za kompaniju. Operativne se odnose na povećanje efikasnosti poslovnih procesa, dok se strateške ogledaju u osiguranju potrebne sistemsko informacione podloge za donošenje poslovnih odluka.

Pri tome ne treba izostaviti činjenicu da:

- Nemoguće je implementirati učinkovit informacioni sistem kod korisnika koji ne zna šta želi jer sve što mu se ponudi nije ono što on očekuje.

- Ukoliko korisnik ima računarsku opremu pete generacije, softver četvrte, organizaciju treće a kadrove druge generacije može samo očekivati da će bilo koji sistem raditi u drugoj generaciji.

Ukoliko se pitate da li je sistem upravljanja proizvodnim procesom prilagođen Vama i Vašoj industriji u kojoj poslujete ?

Sistem je prilagođen potrebama specifične industrije te njegova implementacija ERP-a nije samo stvar promjene softvera, već poboljšanja poslovnih procesa i reinženjeringa.

PODIJELI:
TAGOVI: proizvodni proces ERP Imel

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Digitalni kutak