al
Promotivni materijali u službi Vašeg brenda

Štampa i izdavaštvo

Promotivni materijali u službi Vašeg brenda

29.08.2019 08:53:55 / Izvor: Akta.ba

Pokrećete li vlastiti biznis jedna od najvažnijih stavki u planiranju trebalo bi vam biti brendiranje biznisa, odnosno kreiranje prepoznatljivog identiteta te pozicioniranje na tržištu i u glavama potrošača kao novi igrač na sceni. Jedan od načina uspješnog brendiranja svakako mogu biti promotivni materijali. Oni predstavljaju priliku da istaknete vlastiti brend, dakle djelatnost, logo, slogan i boje, a pritom ga povežete s nečim upečatljivim. No, u samom startu moguće su greške, a novca sigurno nemate na bacanje. Pa na što treba paziti?

Kako promotivnim materijalima kvalitetno brendirati biznis

Svaki mali poduzetnik treba ulagati u promotivni materijal, slažu se stručnjaci. Ovisno o tome kojom vrstom posla se bavi te što svojim materijalima želi komunicirati, odabrat će i pojedine vrste proizvoda.

Letak/brošura

Ako ste B2B firma, to je jedan od prvih materijala koje treba napraviti, a koji se može dati potencijalnim kupcima na sastancima, podijeliti na stručnim sajmovima i konferencijama, pa i slati poštom. Vrijedi uložiti u kvalitetan sadržaj i dizajn, kao i papir na kojem će se tiskati.

POSM (point-of-sale material)

Ako ste B2C firma i prodajete svoje proizvode kroz bilo koji vid maloprodaje (trgovine, ljekarne, benzinske pumpe, kioske…), vrijedi uložiti u promo materijal kojim ćete povećati vidljivost proizvoda na prodajnom mjestu, privući pažnju na proizvod, komunicirati prednosti/argumente…

Promo materijal s uporabnom vrijednošću

Neki mogu biti dobra investicija, neki su bacanje novca. Ako na primjer imate vlastite trgovine, dobro dizajnirana vrećica u kojoj kupac odnosi proizvod može poslužiti kao mobilni branding (puno nas nastavi koristiti vrećice i za prenošenje drugih stvari), a kvalitetna, "fancy" vrećica može zaokružiti osjećaj da je kupljeno nešto posebno.

Poslovni pokloni kao potrošačka svakodnevica

Osim na klasičnim promotivnim materijalima, brending se odlično može provesti i na materijalima koje ćete koristiti kao poslovne poklone. Osim što će vaš brend biti jasno vidljiv na onome što darujete, ujedno ćete ga povezati i s nečim pozitivnim ili korisnim.

Ništa bez dobre pripreme

Prije izrade bilo kakvih promotivnih materijala, potrebno je provesti istraživanje vezano uz ciljne skupine te pomno isplanirati svrhu promocije i učinak koji bi ona trebala imati, najviše imajući na umu dugotrajni učinak. Naročito treba biti precizan kod izrade poslovnih poklona, jer bi bilo poželjno da su personalizirani i pomno odabrani, ovisno o tome kome ih darujemo i kakav dojam želimo ostaviti.

Promotivni materijali korisni su prvenstveno jer informiraju i educiraju vaše potrošače o tvrtki i proizvodima/uslugama koje nudite, a ujedno su i idealan način vizualnog usađivanja vaše tvrtke u svijest potrošača, stoga ih nemojte zanemariti. Važno je da se prije "bacanja" u izradu materijala dobro raspitate, razradite ciljeve koje želite postići te budete kreativni i zanimljivi. Inovativnost je danas jako na cijeni.

Istaknuti vlastiti brend jedan je od ključnih zadataka svake tvrtke - promotivni materijali su dobar način kako to i učiniti. Podsjećamo, moto preduzeća ŽAD je "Od ideje do realizacije", a oni su tim ljudi koji već godinama marljivo radi na ostvarenju svih Vaših ideja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Štampa i izdavaštvo