al
Promovisana knjiga pjesama Lirika pjesnika Envera Čolakovića

Sport i kultura

Promovisana knjiga pjesama Lirika pjesnika Envera Čolakovića

11.06.2019 09:14:59 / Izvor: Akta.ba

Prvo izdanje knjige pjesama pod nazivom "Lirika" autora Envera Čolakovića objavljeno je u Zagrebu u sklopu bilateralne saradnje Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i Grada Zagreba. Posebna zahvala za objavljivanje ove rukopisne ostavštine bosanskohercegovačkog pisca Čolakovića pripada gradnočelniku Zagreba g. Milanu Bandiću. Dio naklade je doniran školama iz Zenice i Breze koje s ponosom nose ime pjesnika Envera Čolakovića te kulturnim institucijama u FBiH. Upravo su danas u OŠ Enver Čolaković Janjići (Zenica) ovu knjigu promovisali prof.dr. Muris Bajramović i Esad Čolaković, sin Envera Čolakovića.

"Njegova lirika doprinos je kulturnoj baštini oba naroda te ovaj izbor predajemo čitateljstvu da upozna pjesnika koji je živio među nama, a književno-povjesnoj kritici da tu poeziju valorizira i još bolje istraži u kontekstu hrvatske i bošnjačke beletristike 20. stoljeća", kazao je Esad Čolaković.

Promociji je nazočio i načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović na poziv porodice Čolaković. Na 100. godišnjicu rođenja velikog bh. književnika i čak 71 godinu nakon što je nastala, promovirana je "Knjiga majci", osmišljena kao rođendanski poklon za njegovu bolesnu majku Ilonu u jeku Drugog svjetskog rata. Izdavač djela, načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović, tada je rekao da je Čolaković, iako rođen u Budimpešti, a umro u Zagrebu, bio veoma vezan za Hadžiće, odakle je vukao porijeklo i gdje je proveo djetinjstvo te u trima djelima pisao o tamošnjim ljudima i događajima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Sport i kultura