al
Provjerite nivo D vitamina u Poliklinici Srce Sarajeva

Ljepota i zdravlje

Provjerite nivo D vitamina u Poliklinici Srce Sarajeva

15.04.2019 07:57:27 / Izvor: Akta.ba

Hipovitaminoza D povećava rizik od prijeloma, bolova u kostima i razvoja bilo osteomalacije ili rahitisa. Vit D je i snažan imunomodulator i njegov deficit se nalazi kod velikog broja pacijenata sa Hashimoto tiroiditisom i drugim autoimunim oboljenjima. Čimbenici rizika uključuju nedostatak izlaganja suncu, neadekvatan unos hrane i starije životne dobi (uzrokovane smanjenom sposobnošću kože da sintetizira vitamin D). Studije su pokazale prevalenciju od 30 do 50 posto u starijih osoba u zajednici. Čak 57 posto hospitaliziranih pacijenata u Bostonu je imalo nedostatak vitamina D. U nedavnoj studiji provedenoj u Minnesoti, alarmantno 93% djece i odraslih s kroničnom mišićno-koštanom bolešću bio je imalo nedostatak vit D.

Dijagnoza nedostatka vitamina D temelji se na niskoj razini 25-hidroksivitamina D3. Tradicionalno, razine ispod 12 ng po mL (31 nmol po L) smatraju se donjim granicama normale. Međutim, razina 25-hidroksivitamina D3 manja od 20 ng po mL (52 nmol po L) aktivira kompenzacijsko povećanje paratiroidnog hormona (PTH) i stoga ubrzava resorpciju kosti. To sugerira da nedostatak vitamina D nastupa prije donjih granica tradicionalne populacijske vrijednosti za PTH. Za razliku od primarnog hiperparatiroidizma, razine PTH su obično manje od 100 pg po mL (850 pmol po L) u sekundarnom hiperparatiroidizmu uzrokovanom hipovitaminozom D. optimalno zdravlje kosti može se pojaviti s razinama 25-hidroksivitamina D3 većim od 30 do 50 ng po mL (78 do 130 nmol po L).

Liječenje hipovitaminoze D je suplementacija vitaminom D i kalcijem. Ovdje su predložene dvije metode. Zamjena s 50.000 IU vitamina D jednom tjedno tijekom osam tjedana, uz dodatak kalcija, brzo će vratiti tkivo i može biti korisnije za pacijente s razinama 25-hidroksivitamina D3 manje od 20 ng po mL. Svakodnevna suplementacija s 800 IU vitamina D i kalcija za one bolesnike s razinama između 20 i 30 ng po mL također je sigurna i učinkovita. Ponovljena razina 25-hidroksivitamina D3 i PTH nakon dva do tri mjeseca osigurava adekvatno liječenje i pridržavanje.

Laboratorijske analize krvi i urina igraju važnu ulogu u pravilnom dijagnostikovanju većine bolesti. Od presudne je važnosti da Vaši biohemijski, mikrobiološki i patohistološki nalazi budu tačni, pouzdani i da na njih ne čekate danima. Ukoliko želite da izbjegnete gužvu i višesatno čekanje na analizu krvi i urina, tumor marker, provjeru krvne slike, sedimentacije ili hormona štitne žlijezde, pronađite i kontaktirajte Polikliniku Srce Sarajeva u svom gradu. Cio proces obavlja se u nekoliko minuta, a rezultate dobijate istog dana.

Ponavljanje novih i odgovarajućih testova i vještine patofiziološkog tumačenja, laboratorijske stručnjake dovode u poziciju da savjetuju svoje kolege doktore u okviru prikladnog odabira testova i interpretacije laboratorijskih rezultata.

Moderni zdravstveni sistemi su orijentisani ka razvijanju bolje komunikacije između doktora i laboratorijskih stručnjaka. Ovaj vid komunikacije ima ogroman utjecaj na ishode epizoda liječenja i generalne troškove zdravstva.

Laboratorijskim pretragama u Poliklinici Srce Sarajeva provjerite na vrijeme nivo D vitamina.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Ljepota i zdravlje