al

Filantropi

Prvi Korak Konjic: Ulaganjem u obrazovanje, zajednički gradimo bolju budućnost

15.09.2020 07:36:39 / Izvor: Akta.ba

Dana 14.09.2020. godine upriličena je svečanost dodjele informatičke opreme za potrebe ospobljavanja kabineta Informatike u Srednjoj školi Konjic.

Općina Konjic i Agencija za ekonomski razvoj "PRVI KORAK" d.o.o. su sa ciljem unaprijeđenja konkurentnosti privrede i sveukupnog poslovnog okruženja u našoj zajednici, inicirale javno-privatni dijalog putem osnivanja Lokalnog vijeća za konkurentnost (LVK) i Udruženja privrednika kako bi se kroz zajedničko djelovanje svih bitnih aktera na tržištu rada doprinijelo poboljšanju kvaliteta radne snage kroz razne vidove dokvalifikacija, prekvalifikacija, gdje se primjenom mjera aktivne politike zapošljavanja u proteklom periodu djelimično odgovorilo na problematiku nedostatka kvalifikovane radne snage i uticalo na smanjenje nezaposlenosti na području općine Konjic.

Kao rezultat ranijih istraživanja neusklađenosti ponude i potražnje za radnom snagom i samim tim animiranja privrednika sa područja naše općine da se aktivno uključe u rješavanje ove problematike, kompanija TN BOSNIA d.o.o. iz Konjica je prepoznala važnost unaprijeđenja kvaliteta obrazovanja kao sistemskog pristupa koji osigurava bolju ponudu radne snage na tržištu rada sa znanjima i vještinama potrebnim realnom sektoru. Donacijom 20 računara sa odgovarajućim licencama i pratećom opremom Srednjoj školi Konjic doprinijelo se unaprijeđenju kvaliteta obrazovanja i aktivnom učešću u jačanju kapaciteta lokalne zajednice kroz podršku školstvu. Ovakve aktivnosti predstavljaju najsvjetliji primjer društveno-odgovorne kompanije. Nadamo se da će ovaj primjer uticati i na druge aktere na tržištu rada i obrazovanja da jedino zajedničkim djelovanjem možemo doprinijeti stvaranju boljeg sistema obrazovanja i isti približiti potrebama realnog sektora.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi