al
Right Copy  i mašine za digitalnu štampu

Štampa i izdavaštvo

Right Copy i mašine za digitalnu štampu

22.10.2018 08:35:29 / Izvor: Akta.ba

Kod klasičnih tehnika štampe, upotreba računara u ukupnom proizvodnom procesu se završavala sa pripremom, odnosno sa izradom filma ili štamparske forme. Relativno brzo su pronađene mogućnosti da se digitalizovani podaci direktno prenose u štamparsku mašinu, što je uslovilo značajne promijene na mašinama za klasične oblike štampe, kao i uvođenje mašina potpuno nove konstrukcije – mašina za digitalnu štampu.

Štampa koja podrazumijeva direktnu povezanost računara iz pripreme i štamparske mašine bez posrednika često se naziva digitalna štampa. Ovaj oblik štampe je danas toliko aktuelan da skoro ne postoji ozbiljan svijetski proizvodač štamparskih mašina, a da nije razvio ili nastoji da razvije mašinu za digitalnu štampu.

U okviru postojećih riješenja izdvajaju se dva tipa mašina, i to mašine kod kojih se štampanje zasniva na pritisku (kao i kod klasičnih mašina), i mašine kod kojih pritisak nije presudan za štampu. Mašine iz prve grupe nazivaju se Computer to Press, a ove druge Computer to Print ili Nonimpact printing, skraćeno MP.

Kompanija Right Copy ide u korak sa razvojem ovog sektora i za svoje klijente je pripremila samo najbolje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Štampa i izdavaštvo