al
RightCopy ide u korak sa vremenom i rade sa najboljim UV mašinama

Štampa i izdavaštvo

RightCopy ide u korak sa vremenom i rade sa najboljim UV mašinama

14.11.2018 08:24:49 / Izvor: Akta.ba

UV štampa, uzima vodeću poziciju na globalnom tržištu.

Dakle, šta je UV štampač? 

Pa, počnimo sa UV dijelom, kao što je ultraljubičasta svijetlost. UV zračenje je nevidljivo (na oko) i ovaj oblik svijetlosti se može naći u mnogim izvorima svijetlosti, uključujući i sunce. UV zračenje ima neke korisne karakteristike, posebno sposobnost "zatvaranja“ mnogih fotoosetljivih materijala. U slučaju UV štampe, UV izvor svijetlosti se koristi za brzo sušenje (stvrdne - očvrsne) mastila nakon apliciranja na mediji, što čini i osnovnu razliku u odnosu na konvencionalnu štampu ink-jet štampača.

Zapravo, kod Ink-jet štampe dio raspršenog mastila ispari u atmosferu, dok se drugi dio apsorbuje u podlogu. UV boje su izložene UV lampama, koje brzo osuše mastilo. Ova tehnologija ima nekoliko prednosti, uključujući i eliminaciju pitanja zdravlja i zaštite životne sredine, mogućnost štampe na različitim podlogama, veliku brzinu štampe, širok spektar štamparskih aplikacija u rasponu od outdoor znakova do loptice za golf pa čak i tekstila, a sve sa malom potrošnjom boje.

 Međutim, kako bi štampa bila trajna, neke podloge je prije štampe potrebno tretirati sa prajmerom, tj aditivima koji će "vezati“ štampu za podlogu. Najčešće se prajmeri nanose na glatke površine poput stakla, akrilnih ploča, metala, itd. Jedna od nepremostivih prepreka za gotovo sve UV štampače predstavlja štampa na fleksibilnim medijima poput magnetne folije, tekstila, gume... gdje dolazi do pucanja i skidanja boje.

 Zapravo, mastilo predstavlja jedan od najvažnijih parametara za odabir UV štampača. Što je mastilo fleksibilnije, to su vaše mogućnosti za kreiranjem proizvoda veće, što dovodi do veće konkurentnosti.

RightCopy ide u korak sa vremenom i rade sa najboljim UV mašinama.

Posjetite ih i uvjerite se i sami u njihov kvalitet i rad.

Vaš RightCopy Sarajevo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Štampa i izdavaštvo