al
Roletne reguliraju na pouzdan način intenzitet svjetlosti u prostorijama

Građevina

Roletne reguliraju na pouzdan način intenzitet svjetlosti u prostorijama

11.07.2019 09:07:13 / Izvor: Akta.ba

Roletne reguliraju na pouzdan način intenzitet svjetlosti u prostorijama. Zahvaljujući njima se dobro osjećamo, jer štite od nepoželjnih pogleda, hladnoće, vrućine, buke, vjetra, kiše, grada, sunca i gubitka energije. One štede energiju za grijanje i tako doprinose zaštiti okoliša.

Roletnama možete upravljati povlačenjem trakegurtne, kurblom, kao i na motorni pogon. Roletne na motorni pogon, u kombinaciji sa modernom automatikom upravljanja, koje možete pronaći u ponudikompanije Nutria d.o.o Živinice, značajno povećavaju zaštitnu djelotvornost "mehaničkih sigurnosnih uređaja".

  • Zimska toplotna izolacija

Kada su spuštene, odnosno zatvorene, roletne trajno doprinose toplotnoj izolaciji i uštedi energije. Tako je kod ostakljenih prozora sa izolacijom, zimi toplotna izolacija poboljšana za ca. 25 procenata. Sa automatskim upravljanjem toplotna izolacija funkcionira u svako doba: roletne se automatski zatvaraju čim padne mrak i zahladni. Danju, kad su u svojoj kutiji, puštaju tople sunčeve zrake kroz prozor u kuću.

  • Zvučna izolacija

Zvučna izolacija čitave konstrukcije se poboljšava pomoć u odgovarajućeg razmaka između prozora i roletni. A najvažnije je naravno, da se roletne mogu dobro zatvoriti.

  • Sigurnost

Zbog zaštite svojine i privatnosti, roletne su neizostavne. Kada su spuštene, one pružaju osjećaj sigurnosti i bezbijednosti. Kada se roletne automatski otvaraju i zatvaraju, kuća čak i nakon duže odsutnosti djeluje kao da neko ima unutra.

  • Ljetna toplotna izolacija

Bit ljetne zaštite od toplote je u tome, da se pomoću spuštenih roletni što više smanji zagrijavanje prostorija, koje uglavnom dolazi zracčenjem sunčevih zraka kroz prozor, tako da imamo prijatnu klimu u prostoriji.

  • Izbjegavanje stvaranja gljivica

Cilj toplotne izolacije je takođe, da se tokom sezone grijanja na unutrašnjim površinama građevine dostigne dovoljno visoka temperatura i time se minimizira stvaranje kondenza na površinama u prostorijama. Ako to nije slučaj, to može dovesti do sve veće vlažnosti zraka, koja se spušta na hladne unutrašnje zidove, i tako pruža plodno tlo stvaranju gljivica.

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Građevina