al
Roletne su zaštita od svih vremenskih uslova

Predstavljamo

Roletne su zaštita od svih vremenskih uslova

03.01.2018 08:35:29 / Izvor: Akta.ba

Roletne su najčešći načini zaštite od sunca i općenito zamračivanja prostora. Zahvaljujući aluminijumskim lamelicama koje su ispunjene poliuretanom kao i roletnama koje u kutiji sadrže termoizolaciju, vaš dom biti će dodatno zaštićen od hladnoće i nepodnošljive vrućine. Roletne smatraju elementom stambene arhitekture, a također se postavljaju u poslovnim prostorima, iako u praksi nema pravila. Roletne svojom postavom s vanjske strane prozora osiguravaju zračni sloj i cirkulaciju zraka s vanjske strane – što znači da će biti ostvaren maksimalan efekat u smislu toplinske zaštite, pa će i unutrašnji prostor biti puno ugodniji za boravak.

Osim toga, roletne osiguravaju i zvučnu izolaciju prostora u određenoj količini. Roletne mogu biti sa pogonom na prekidač, daljinski upravljač ili automat sa gurtnom. Prednost roletni je i u mogućnosti električnog daljinskog upravljanja, sto značajno podiže standard, te mogućnost potpunog zamračenja prostora. Oblik kutija za roletnu je različit, a prema vrsti ugradnje mogu biti vanjske i podfasadne. Danas se sve češće koriste podfasadne, jer nemaju veliki utjecaj na izgled fasade te izgledaju jednostavnije i modernije. Vanjske rolete se izrađuju od aluminija, a u izvedbi su praktične za održavanje.

Prednost roletni je laka montaža i demontaža, jednostavno rukovanje, mogućnost kombiniranja velikog broja boja te relativno niska cijena. Vanjske žaluzine sve su češći element arhitekture, jer osim funkcionalne zaštite od sunca i dobrog prozračivanja, stvaraju i moderne minimalističke efekte na objekatima.

Roletne trebaju biti element koji se neće značajnije primjećivati u prostoru, jer je puno drugih elemenata koji trebaju preuzeti dominaciju. Otporne su na vremenske utjecaje i jednostavna je regulacija zasjenjenja.

Zašto izabrati roletne

Očuvanje topline:

Spuštena roletna po zimi čuva toplinu prostora. Gubitak kroz staklene površine se

smanjuje do 30% što znatno utječe na smanjenje troškova grijanja.

Sigurnost:

Zaštitni učinak spuštene roletne je veliki. Provalnicima se produžuje vrijeme provale

i povećava buku pri nasilnom djelovanju.

Zaštita od vremenskih nepogoda:

Spuštena roletna je najbolja zaštita od vjetra, kiše, snijega, tuče, prejakog sunca,

svjetlosti i vrućine.

Trajnost investicije:

U našim domovima su roletne već desetljećima dokazale svoju trajnost. Aluminij je

jedan od najboljih materijala.

Multifunkcionalnost:

X sistemi nude mogućnost ugradnje komarnika. Komarnik možete ugradite i

nakon završene montaže sistema.

Individualni izgled:

Različiti oblici i široka paleta boja omogućava veliki izbor, izražava ljepotu i

usklađenost boja.

Podjela roletni:

Nadprozorska

Nadprozorske rolete:

su primjerene za novogradnju i ako želite maksimalnu izolaciju. Ugraditi ih je lako ukoliko obnavljate objekt ili ćete mijenjati prozore. Nadprozorske rolete su idealno rješenje za sve, koji žele maksimalnu izolaciju.

Nadprozorske rolete se ugrađuju na prozor i uvijek se ugrađuju istovremeno sa prozorom u zidarski otvor. S njihovom ugradnjom ne samo da ćete sačuvati, već ćete i poboljšati izolaciju Vašeg prozora, koja ima izuzetne izolacijske vrijednosti. Jednako kao i drugi tipovi roleta nastoje da se smanji gubitak energije kroz staklene površine. S spuštenom roletom možete u zimsko doba sačuvati do 30% energije, a u ljetno doba će Vas štititi od nastanka efekta tople grede, tako što odbija sunčeve zrake koje bi zagrijale vaš prostor. Bogata paleta boja omogućuje postojanost boja vaše gradnje i bezbroj kombinacija.

Ako ste umorni od dosadnih insekata,Elox BH vam nudi idealno rješenje. Integrirani rolo komarnici se jednostavno ugrađuju u nadprozorsku roletnu kutiju.Sustav upravljanja s posebnim klik sistemom je dječja igra, komarnik je dobro zaštićen od vanjskih prilika kada nije u uporabi.

Predprozorska

Predprozorske vidljive: rolete predstavljaju idealno rješenje u primjeru, da je Vaš objekt već završen i da ste u dilemi koje sjenilo izabrati. Nijedno drugo sjenilo Vam ne nudi toliko prednosti kao roletna.

Predprozorske vidljive rolete su namjenjene za naknadnu ugradnju na vanjski prozorski okvir. Idealno su rješenje za već završene objekte, montaža je jednostavna, brza i čista. Kombinacije boja kutije, vodilica i lamela plašta učinit će vaš dom ljep i prijatan za oči.

Ukoliko Vam komarci i drugi insekti remete vaš miran san predprozorske rolete nude vam idealno rješenje za ugradnju takozvanog integriranog komarnika. nalazi se između rolete i prozora, te se u situacijama kada ga ne trebamo jednostavno sakrije u roletnu kutiju.

Podfasadna

Možete naručiti podfasadnu kutiju BLACKLINE XT. Ova podfasadna kutija za novogradnje odlikuje se visokim karakteristikama toplotne i zvučne izolacije. Kutija je nastala u suradnji dvije njemačke fi­rme u cilju zadovoljavanja sve strožih standarda ekolške i energetske ugradnje. Sastoji se od visokokvalitetnih materijala kombiniranih karakteristika obje ­firme. Odlicno prijanja na sve profi­le i ima visoku stabilnost u izradi. Praktična je za rad jer se moze transportirati odvojeno od prozorskih okvira te se može montirati na objektu ugradnje odvojeno od prozora.

Blackline XT odlikuje stabilna veza izmedu same kutije i vodilice Exte XT sa specijalnim adapterima na sve prozorske profi­le. Elementi od neopor pjene daju cvrstocu i izuzetnu toplinsku izolaciju, dok su u isto vrijeme odlicna baza za fasadu. S vanjske strane se nalazi naborana EPS povrsina uz koju fasada lakse prijanja. U unutrasnjost mozete ali i ne morate ugraditi integriranu komaricu. Postoje dvije opcije revizije kutije, a to je revizija odozdol i s vana pri cemu unutrasnjsti pristupate otvaranjem PVC poklopca i vadenjem stiropor izolacije. Unutrasnja revizija moguca je do 92 mm sirine prozorskog profila.

Prednosti roletna:

  • visokokvalitetni aluminijski dijelovi
  • mogućnost farbanja u željenu boju iz RAL ljestvice
  • širok izbor ALU ili PVC lamela u širokoj paleti boja
  • mogućnost ugradnje integriranog rolo komarnika
  • mogućnost dodatnog povećanja sigurnosti
  • brojne mogućnosti upravljanja
  • jednostavno servisiranje.

Mogućnosti upravljanja roletnom:

1. Klasično upravljanje na traku/gurtnu.

Do 9 kg težine možete se odlučiti za klasično upravljanje na traku. Roletne se upravljaju jednostavno s potegom trake, koja se navija u automat.

2. Motorno upravljanje s prekidačem.

Većina ljudi se odlučuje za motorno upravljanje roletni. Roletne se upravljaju jednostavno s pritiskom na prekidač na zidu –isto kao što palimo i gasimo svjetlo. Na jedan prekidač možemo povezati jednu ili više roletni.

3. Daljinsko upravljanje.

Većina stvari se danas upravlja pomoću daljinskog, pa je to i slučaj sa roletnama. S daljinskim upravljanjem roletne spustite ili podignete na željenu visinu. S jednim daljinskim možete istodobno upravljati sa jednom ili više roletna.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo