al
Rubne trake - trajno i kvalitetno rješenje

Građevina

Rubne trake - trajno i kvalitetno rješenje

29.09.2020 09:02:55 / Izvor: Akta.ba

Bočne strane iverala najčešće nisu zaštićene pa ih je potrebno kantirati da bi se iverica zaštitila i da bi iveral bio estetski prihvatljiv. Kantiranje se izvodi tzv. kant trakama.

Dva najčešća materijala za kantiranje su melaminska i ABS traka. Melamin traka je jeftina i prilično tanka, kruta, lako puca (pogotovo na rubovima) i zna se odlijepiti. U svakom slučaju ako namjeravate kupiti novu kuhinju, a iveral je materijal koji ste izabrali za nju – dobro razmislite želite li da vam fronte, a i korpusi budu kantirani melaminskom trakom zbog njenih navedenih nedostataka.

Osim loših melaminskih traka, imamo još i ABS trake za kantiranje. ABS je vrsta žilave i čvrste plastike pa su samim time jako dobro rješenje za kantiranje iverala. Najčešće dolaze u debljinama od 0.5, 1 i 2mm. ABS trake debljine 0.5 mm su znatno bolje rješenje od melaminskih traka iako ni one nisu neko super rješenje pogotovo na zahtjevnim mjestima, no dobre su za manje zahtjevna mjesta kao npr. unutarnje police ili pojedini „nevidljivi“ dijelovi korpusa i sl. ABS traka za kantiranje od 0.5mm se još ponekada naziva i ABS mini.

Na zahtjevna mjesta, znači mjesta koja će biti izložena eventualnim udarcima, zapinjanjima za rubove te mjesta koja će biti češće u dodiru s vodom i slično, stavlja ABS traka od 1 ili još bolje 2mm. Takva traka je trajno i vrlo kvalitetno rješenje.

Conty Plus ima rješenje za vaše ideje. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Građevina