al
Sanday bademi za zdravo srce - Hrana za sportiste i rekreativce

Turizam i gastro

Sanday bademi za zdravo srce - Hrana za sportiste i rekreativce

09.10.2019 08:37:30 / Izvor: Akta.ba

Badem sirovi bogat je proteinima i aminokiselinom arginin, nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9 i i E), vlaknima i mineralima (gvožđe, cink, magnezijum, kalijum, kalcijum, selen, fosfor, bakar, mangan i natrijum). Bademi su vodeći izvor vitamina E u hrani, jer sadrže alfa-tokoferol, moćni antioksidans, koji ima sposobnost snižavanja holesterola od 8 do 12%.

Badem sirovi se preporučuje u slučaju konstipacije (zatvora), poremećaja u radu disajnih organa, kašlja, gorušice, srčanih tegoba, anemije, impotencije i dijabetesa. Upotreba badema pomaže i u nezi kose, kože i zuba. Reguliše metabolizam, smanjuje nivo lošeg holesterola i potpomaže mršavljenju.

Takođe, štiti od slobodnih radikala, zbog čega je odličan za prevenciju kancera. Poboljšava rad centralnog nervnog sistema. Preporučuje se trudnicama, jer sadrži folnu kiselinu. Badem se tradicionalno smatra afrodizijakom za muškarce.

DeltaTrade d.o.o. Zenica - SANDAY SUPER FOOD

Poduzeće Delta trade d.o.o. Zenica osnovano je 1998 godine. Danas je Delta trade značajan dobavljač sjemenki i začina u prehrambenoj industriji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Turizam i gastro