al
Savršen proces filtriranja vode sa Nobilisom

Industrija i energetika

Savršen proces filtriranja vode sa Nobilisom

18.02.2019 08:05:59 / Izvor: Akta.ba

Reverzna osmoza, takodje poznata i kao povratna osmoza, reverzibilna osmoza ili osmoza vode je skoro savršen proces filtriranja vode. Ovaj proces omogućuje odstranjivanje najsitnijih čestica iz vode. Reverzna osmoza se koristi za prečišćavanje vode i odstranjivanje neorganskih minerala, soli i ostalih nečistoća u cilju poboljšanja izgleda, ukusa i ostalih svojstava vode. Tako se dobija kvalitet vode za piće koji zadovoljava sve standarde. Nakon poznatih načina prečišćavanje vode industrijskom filtracijom (gradski vodovod i fabrike), prokuhavanjem i hlorisanjem, došlo se do tehnički skoro savršenog načina filtracije vode, koji gotovo od svake zagađene voda može načiniti zdravu vodu.  Osmotske membrane koje se koriste u ovom postupku imaju toliko sitne otvore da kroz njih mogu proći gotovo samo molekuli čiste vode, a sve nečistoće ostaju na membrani i izbacuju se preko odvoda kao tehnička otpadna voda. Ovakvim načinom filtracije vode dobija se voda za pice visokog kvaliteta koja se može koristiti i u medicinske odnosno laboratorijske svrhe. U ovom procesu se koristi polupropusna membrana koja propusta tečnost koja se prečišćava, istovremeno odbacujući ostale sastojke.

Reverzna osmoza vode se koristi u najrazličitije svrhe; od najjednostavnijih zahteva kao što su kućni filteri za vodu, preko različitih konfiguracija za hemijsku pripremu vode za širok spektar komercijalnih i industrijskih procesa, za pripremu vode za laboratorije.. Najčešći korisnici su farmacija i medicina (oprema za dijalizu isl), pekarska industrija, industrija alkoholnih pića i sokova, ugostiteljstvo, ... Kućni filteri za vodu sa reverznom osmozom su daleko najpopularniji i najkvalitetniji filteri na tržištu.

Od svog osnivanja 1997. godine Nobilis d.o.o. se bavi tretmanom pitkih, procesnih i otpadnih voda. Glavne djelatnosti kompanije su: dizajniranje, izrada, ugradnja i održavanje okolinski prihvatljivih sistema tretmana vode.

U prvim godinama rada firma je svoj rad bazirala na dozirnoj tehnici, sistemima dezinfekcije kao i sistemima filtracije vode u gradskim vodovodima. Međutim, razvojem novih tehnologija sukladno sa porastom zahtjeva tržišta, kompanija je usvojila nove tehnologije koje su usavršavanjem danas postale standard kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini.

Stečenim znanjima i suradnji sa domaćim i stranim partnerima Nobilis d.o.o. je u mogućnosti profesionalno, kvalitetno i blagovremeno udovoljiti svim zahtjevima kupaca za tretmanom vode.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Industrija i energetika