Simbolična pomoć od po 500 KM za više od 150 višečlanih porodica

06.01.2021 14:30:42
Simbolična pomoć od po 500 KM za više od 150 višečlanih porodica

Ovakav vid pomoći porodicama koje se odluče da imaju više djece, Općina Novi Grad realizira od 2015. godine

Više od stotinu i pedeset višečlanih porodica s područja općine Novi Grad Sarajevo, onih koje su dobile treće, četvrto i svako naredno dijete ili blizance u prošloj godini, darovano je simboličnom pomoći u iznosu od po 500 KM od svoje lokalne zajednice.

Ovakav vid pomoći porodicama koje se odluče da imaju više djece, Općina Novi Grad realizira od 2015. godine s ciljem pružanja podrške natalitetu i osnaživanju porodice. Za tu namjenu iz prošlogodišnjeg budžeta izdvojeno je 100.000 KM.

U proteklih 6 godina otkako se provodi ovaj program, više od 900 porodica dobilo je ovu vrstu podrške Općine. To je jedan u nizu programa koje Općina Novi Grad provodi kako bi porodicama sa više djece barem malo olakšala svakodnevni život.

Osim toga, Općina Novi Grad je prva lokalna zajednica koja je uvela dodatnu podršku iz budžeta za porodilje koje su nezaposlene i primaju znatno manju nadoknadu u odnosu na zaposlene.

Za tu namjenu, već nekoliko godina iz općinskog budžeta izdvaja se oko 300.000 KM godišnje, tako da nezaposlene porodilje uz naknadu koju primaju sa viših nivoa, od Općine mjesečno primaju po 50 KM.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi