al
Skandinavski stil u uređenju enterijera

Nekretnine i enterijer

Skandinavski stil u uređenju enterijera

07.08.2019 09:07:18 / Izvor: Akta.ba

Ukoliko opremate svoj dom novim namještajem zasigurno ste čuli i za pojam skandinavskog ili nordijskog dizajna. Stil je to koji je u posljednje vrijeme sve više prisutan, kako na tlu Europe, tako i na području Bosne i Hercegovine.

Globalizacija, internet i olakšan pristup podacima doveli su do pojave regionalnih stilova dizajna u cijelom svijetu. Jedan od glavnih razloga zašto je baš skandinavski stil taj koji se počeo kopirati i na drugim područjima jeste njegova jednostavnost, te ugodnost koju pruža krajnjem korisniku. Cijeli koncept enterijera orijentisan je prema čovjeku i glavna ideja vodilja prilikom osmišljavanja dizajna jeste jednostavnost upotrebe. Rijetko ćete u takvim enterijerima pronaći skupocijene detalje, ali  sve je uvijek udobno i ugodno za boravak.

Ahromatski kolorit dominira prostorom, što podrazumijeva bijelu, sivu i crnu boju. Detalji na namještaju se pojavljuju u različitim bojama, ali gotovo u većini slučajeva svi ti detalji imaju manje izražene boje i skladno su uklopljeni sa većim komadima namještaja. Svakako, upotreba drveta je neizbježna jer je upravo drvo to koje daje toplinu enterijeru i u enterijerima se uvijek pojavljuje vrhunski obrađeno, u svijetlim i izvornim tonovima. Slobodno možemo reći i da je sveprisutnost trgovačkog lanca IKEA uveliko doprinijela popularizaciji ovog stila i njegovoj rasprostranjenosti u svijetu. Mali i simpatični detalji koji su lako dostupni širokim masama uveliko su okarakterizirali njihovo poslovanje, a samim tim su  pronašli svoje mjesto i u brojnim domovima širom svijeta.

Jednostavnost i bijela boja koja preovladava u prostoru su nešto što većina klijenata danas želi u svom domu. Jednim dijelom zato što je to bezvremensko kada je riječ o “roku trajanja” dizajna, a drugi razlog je zato što se često boje eksperimenta. U strahu od boja klijenti često i nesvjesno završe u enterijeru koji odiše skandinavskim duhom.  Svakako da to nije nešto negativno, jer će zasigurno u takvom enterijeru biti opušteni i osjećati se mladima (bili to oni po godinama, ili ne).

Ukoliko želite odabrati skandinavski stil, ili imate preferencije prema nekom drugom stilu za uređenje enterijera, stručno osoblje Inside dizajn studija vam uvijek stoji na raspolaganju.

Srđan Dautbegović, MA Arch

Ećo Company Sarajevo

Inside Furniture & Interior Design

srdjan.dautbegovic@inside.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Nekretnine i enterijer